[一周必睇] 517日-523

注意:點選圖片可閱讀文章

健康飲食

Chicken Breast
雞蛋吞拿綠葉菜果仁西柚辣椒……20種食物逐一數,各有各功效,助你減重,令你身體更健康… 《減磅時20種最佳食物 (上)》
減磅時20種最佳食物
白菜含有獨特嘅蛋白、椰子油可減肚腩、全脂乳酪有「瘦蛋白」……… 開嚟,最後十種對減磅有益食物。 《減磅時20種最佳食物 (下)》
除了咖啡外, 還有很多食物都是天然的燒脂佳品, 今天要介紹三款煮食時會用到的香料, 大家下次落廚時可以試試…  《三種增加脂肪代謝的香料》
除了咖啡外, 還有很多食物都是天然的燒脂佳品, 今天要介紹三款煮食時會用到的香料, 大家下次落廚時可以試試…
《三種增加脂肪代謝的香料》

跑步

北極跑 馬拉松
「如果唔係因為你,我都唔會去北極跑馬拉松,都唔知應該嬲你定係多謝你好。」北極馬拉松女子季軍張思縈,雪地奔波後回港說了這麼的一句話……
《北極跑最重要的小事》
這次心臟病發,損害了他的心臟,令他體力大大減弱。到大概兩個月後,他問我:「明天可否帶我去跑步?」… 《第26項「重拾跑步樂趣」— 生理篇》
這次心臟病發,損害了他的心臟,令他體力大大減弱。到大概兩個月後,他問我:「明天可否帶我去跑步?」…
《第26項「重拾跑步樂趣」— 生理篇》
跑步 馬拉松
夏天時候,我們在戶外做運動。眼睛經常外露,但這又是最容易忽略嘅器官。所以一副太陽眼鏡是必需……
《常被忽略的保護-太陽眼鏡》

健身減磅

2014年暑假,NBA球星勒邦.占士貼張瘦身相出嚟,所有球迷、記者當堂嚇親。因為LBJ過往出名大大嚿,呢張相明顯比佢以前細幾個碼。咁究竟佢點減磅呢? 《NBA球星都追捧的減磅大法》
2014年暑假,NBA球星勒邦.占士貼張瘦身相出嚟,所有球迷、記者當堂嚇親。因為LBJ過往出名大大嚿,呢張相明顯比佢以前細幾個碼。咁究竟佢點減磅呢?
《NBA球星都追捧的減磅大法》

TABATA
TABATA目標是在短時間內,將運動員心肺功能以及肌肉強度得以提升,在運動後數小時,甚至十多小時,仍然可維持運動效能…
《[TABATA] 全身肌肉高強度訓練》
更多:

分享
Fitz
我哋坐唔定、無時停,唔做運動唔舒服! 只要係有用知識、重要資訊,以至好玩話題,Fitz.hk都會全力搜羅,同時鼓勵「郁民」齊齊參與,打造一個開放嘅運動生活資訊平台。