Updates


[日本四國單車環島] DAY 6 宇和島市至四萬十市

Day6 – 73km 總距離364km
宇和島市 – 四萬十市

不幸中既大幸,竟然係今日爆左軚

0-10km
由宇和市一出發,頭10km路程已經不斷上坡至300m高地😂歷盡艱辛,上到近乎今日最高既位,就算戴曬面罩、手套都凍到傻左。好彩有個道站出現係眼前,即刻入去飲返杯熱野保保暖。

10km-59km
全下坡及平路,難度唔高,保持時速14km完成左呢段路。亦開始踩入左四萬十川河流段,沿住河流大約踩左20km。四萬十川同我想像中有好大出入😂😂如果今日唔係陰灰天,景像應該幾靚。

   

59km-73km
最不幸既事情終於發生😂😂一下清脆既爆軚聲,成個人即刻醒曬。果刻心唸,好爆唔爆,依家係出路段黎爆,成個人即刻頹左。不過慶幸既係,今日踩左60km先黎爆,都只係挨多14km就去到住既地方。

另一個問題又黎喇。就算挨到去四萬十市,都唔知有冇單車鋪,就算有,條內軚個咀都唔知夠唔夠長😖因爲之前既經歷,28″既咀唔係四圍有😩😩成個人即時怯一怯。

最壞打算就係聽日搭車返松山市既Sport depo整,果到最齊零件。但係短短126km路程,要轉3次車,單程時間要4個鐘,來回就8個鐘🙄🙄



入到四萬十市,見到個觀光案內所即刻衝過去,好彩有個識識地英文既staff,佢話我知附近有單車鋪,打電話去問點知今日冇開,心唸今次死硬。隔左5分鐘無啦啦再同我講話間單車鋪開左,即刻開心左一陣,但佢有冇適合我架車條軚又成問題😭😖個staff仲好好人咁車左我去。正當我唸緊呢d鄉村地方既單車鋪應該好普通既時候,去到見到係一間好pro既單車鋪,即刻望見希望,入去等左10分鐘,老闆竟然有我要既軚😭😭即刻勁開心勁興奮😭😭😍

換完軚之後,架車好似重新一樣😍

裝備支援:MBT Hong Kong 、Round The World 優遊天下

90後環台跑一千公里的故事

更多:
Fitz.hk Facebook 專頁
[日本四國單車環島] DAY 7 四萬十市至須崎市
[日本四國單車環島] DAY 5 八幡浜市至宇和島市
[日本四國單車環島] DAY 4 松山市至八幡浜市
[日本四國單車環島] DAY 3 今治市至松山市
[日本四國單車環島] DAY 2 四國中央市 — 今治市
[日本四國單車環島] DAY 1 高松市出發
Fitz Cycling 單車

The following two tabs change content below.
徐匯宗

徐匯宗

全名徐匯宗,年齡 22,路跑跑齡: 8年。越野山賽: 零經驗。主要參加項目: 10K,半馬。渣馬2017將會初次參加全馬,目標sub3
Get Moving