毅行備戰I_f
歷年毅行者起點都設於北潭涌傷健樂園側 (禁區閘口前)

[山雞按:「毅行備戰」呢個系列,想將毅行者嘅基本資料重新整理,山雞希望可幫到各位毅行新手啦。各位如果係毅行老手,亦歡迎同大家分享你行毅行者嘅經驗。]

毅行備戰_分段
毅行者檢查站及關閉時間(圖片來源:樂施毅行者網站)

第一段:北潭涌至大浪西灣(起點 — CP1)

標距柱:M001-M031
距離:約15公里
官方補給:萬宜東壩有水站;大浪西灣會派樽裝水。
特點:初段沿萬宜水庫而走(約10Km),路況甚好而平坦;進入麥徑二段後主要係石屎山路;最後爬過西灣山到達大浪西灣。

樂施毅行者官方地圖:


注意事項:

1. 萬宜水庫路長而平坦,可說是熱門練跑地點(來回一轉啱啱半馬),有人會按捺不住跑住過水壩,但必需要衡量自己能力。記住:你仲有九十幾公里要行,十幾個山要上。若目標時間唔係20個鐘內嘅超能者,呢段路最好用嚟放鬆心情,檢查下物資(唔夠嘢仲可以Call支援隊幫手),同埋調較好衣物鞋襪。

條萬宜東壩咁闊咁直,但唔係超能者,都唔好諗喺度跑呀。
條萬宜東壩咁闊咁直,但唔係超能者,都唔好諗喺度跑呀。

2. 若因心情緊張,熱身不足,或衣服鞋履不舒適,而身體出現有任何不適(如肌肉痛、關節痛等問題),必須立即停下來將問題解決(如拉下筋、較下鞋帶)。千祈唔好勉強死撐,以為行一排會無事。問題唔解決嘅話將會持續,呢啲問題會成為你未來幾十個鐘嘅惡夢。(小問題如鞋帶縛唔緊,會引發水泡,到時你就知味道。)

3. 初段往往人多擠逼,與其死衝爛衝爬頭,倒不如慢慢跟大隊,待有空間先過頭,以免浪費體力。

東壩盡頭的補水站(並非檢查站)
東壩盡頭的補水站(並非檢查站)

4. 上西灣山為此段最困難路段。因為上山路段在中午後被太陽直接照射,加上地理環境令這裏沒有海風,悶熱異常。謹慎而行,緩步而上,反而可以做出好成績。

5. 這段檢查設於大浪西灣,而不是麥徑第一段的終點。不過這對參加者沒太大影響。

6. 這段要穿過浪茄沙灘,小心沙粒進入鞋中,有人會在腳穿上膠袋。

上西灣山一段,邊隊操得足邊隊hea住行,未到山頂已有分曉。
上西灣山一段,邊隊操得足邊隊hea住行,未到山頂已有分曉。

樂施毅行者官方網頁

更多:
[炎夏行山] 救命法寶 降溫神仙水
[上山容易] 婆仔上樓級大法
山雞其他文章
Fitz Hiking 行山