前言: 一個環島旅行不止是一種遊玩方式,更具有自我教育的義意。認識自己軟弱的一面,希望日後能夠有所突破。

環島最值得關注莫過於有幾熱血、去嘅地方有幾靚、遇過有幾特別嘅事。但背後更值得銘記嘅係,行程計劃嘅過程及隊友嘅支持,能夠令你嘅成長比光纖更快。

整個旅程,一直提及都係佢地四個,相信大家聽佢地個名都聽到爛……李盛、Arthur、達仔、Yvonne。有一位從來都無提過,301km嘅距離,無論35度高溫…定係瘋狂嘅長斜路段,佢都跟到我實一實。

佢為人厚實、雖然大大份,但係比到好大安全感我,不論日曬雨淋、風吹雨打,佢都對我照顧無微不至。雖然有時反應遲鈍,但唔代表佢冇佢嘅優點,鐵柱都有磨成針嘅一日,我相信佢都可以。


我嘅第六位隊友 – Asics Kayano 24

玩過毅行者或球類運動嘅你都知,一場比賽勝負關鍵唔係在於你有幾勁,而係你有一個幾咁夾嘅隊友。

2016年9月,台灣環島跑916km實測 Kayano 22 & 23,對於連續多日長距離訓練黎講,比到我好大嘅信心。所以今次我都揀左Kayano 24做我隊友,作為一個典型香港人,佢完全貼合我嘅扁平足腳型,鞋中間位置嘅「硬膠」大大減低長距離帶黎嘅足弓壓力。腳跟位置更加有加固硬膠,能夠令我係跑嘅過程中減少左右擺動而產生嘅多餘力量消耗,同時雙腳內反問題都得以改善。

23代被好多人批評鞋嘅闊度窄過「維多利亞港」,24代我只係著返正常闊度已經足夠 (23代我要著到4E = Super wide)。最重要嘅係,經過一星期300km實測,佢嘅前、中、後Gel針對嘅避震&回彈能力都係無可挑剔,感覺比22 & 23代回彈 & 承托力更勝萬籌 (本人181cm高;67kg)。重量方面,由23代嘅330g減低至24代嘅320g,同我地環島宗旨一樣…輕得一克得一克 (仲記得台灣果陣李盛嫌背囊太重,連個五蚊銀都比埋我)。經過3代嘅磨練之後,我更加期待六月Kayano 25嘅出現,仲要加上革新嘅設計,已經即刻想試下究竟有幾勁。最後一句,你跑唔跑得唔重要,最緊要係著住出街跑得又睇得。

Thanks for the support ASICS #kayano24

HNR 跑步團隊 Facebook 專頁

Fitz 連結: https://fitz.hk/?p=95823


更多:
Fitz Facebook 專頁
[跑鞋報告] ASICS GEL-KAYANO 25 六月上市 完勝上一代?
[唔係喬丹] AJ 出跑鞋 JORDAN ZOOM TENACITY 88
Fitz Gear 裝備

廣告