大型活動往往出現危險,可以係自己唔小心造成,亦可以係人哋嘅一時意外,更可以係人群擠踴,有人有意無意令自己受傷…… (世界難撈,明就明)

發生意外後,可以嘅話梗係搵醫療人員,甚至入急症室求助。不過有陣時只能夠DIY靠自己,所以參與大型活動,都應該要有番兩道散手防身。

紅十字急救通

香港要學急救,最正規嘅方法係去紅十字會或者聖約翰救傷隊,呢一類專業機構上堂。要喺網頁講幾句教大家急救,似乎有啲不負責任。

好彩,紅十字會有個手機App「紅十字急救通」(iOS 版本 | Android 版本),畀使用者 step by step 跟住指示急救。應用程式包含出血、骨拆、心臟病、中毒、中風等常見問題,具體功能如下:

  • 指示簡單指示的步驟,為你解釋日常生活中常見意外的急救處理方法
  • 與緊急熱線999整合,你可在程式中隨時撥打999求救
  • 影片及動畫講解,配合香港常見的情景,親切易明
  • 急救小貼示囊括家居意外、自然災害,以至各式突發事故,助你應付不時之需
  • 所有急救內容均為預載,可隨時離線閱讀,時刻為你作好準備
  • 成功完成互動小測驗,可獲取程式內的徽章,讓你與親友分享你的成

中暑及熱衰竭

大型活動最常見的急救情況,就是中暑或熱衰竭。

我們應該怎樣判別「熱衰竭」及「中暑」? 簡單來說,最大的差別就在於「汗」: 中暑是「無法出汗」,熱衰竭是「出汗過多」;同時亦可以用面色及脈搏強弱來輔助分辨。請緊記,處理過程一定要記得: 中暑要「抬高頭」,熱衰竭要「抬高腿」。

另外,如在高溫下大量流汗,亦可導致熱痙攣 (Heat cramps),身體因流失大量的鹽份和水分造成的肌肉的抽筋或痙攣現象,情況嚴重會引起呼吸肌肉的抽筋,導致呼吸困難,嚴重可導致死亡。

詳見: 《[向烈陽宣戰] 提防中暑及熱衰竭

受刺激性液體

唔好問點解,身體受到刺激性液體侵擊,特別係眼睛,會令皮膚灼痛,喪失行動能力。依照海外朋友經驗,中咗招第一件事係坐喺通風地方,唔好捽唔好搲,並用呢幾種液體沖洗:

  1. 生理鹽水: 據講與血液濃度相近,能有效減輕皮膚痛楚
  2. 牛奶: 可以降低辣椒素等液體的傷害
  3. 清水: 最好以暖水,並且沖洗15分鐘以上

Fitz連結: https://fitz.hk/?p=121423

資料來源: 衛生署香港紅十字會St.John Ambulance山藝讀本華人健康網


文章為作者意見,不代表Fitz立場。

歡迎投稿: https://fitz.hk/contribute/

廣告
朱溫
生於亂世,有種責任。這個責任就是做好自己,感染別人。鍛練好身體,才能裝備自己,迎接亂世。