Day10 – 76km 總距離652km
室戶市 – 美波町

逆風75公里之行

經過琴日沿海岸線踩左80km平路之後,都深信今日路程大部分時間都會係平路,勢估唔到臨尾10km瘋狂上斜,真係上斜上到崩潰,經過依十幾日既上落斜訓練,我相信返到香港跑步肌耐力應該會好左唔少。

雖然沿住海岸線有好靚既風景,但都敵唔過75km住逆風之路,逆住風咁踩,同踩上斜冇乜分別,經過依幾日之後,Hamstring 同 ITB開始有反應,但只不過係淨返~120km路程,逆風都要頂埋佢。

今日既住宿地方係 JR 日和佐站 既美波町,初頭唸住呢個鄉村地方會好少配套,點知一黎到就有個觀光案內所,仲要入面既大叔講到英文😍原來 美波町呢個地方有好多觀光景點,夏天有得睇海龜產卵,春天有櫻花之道,觀光案內所既大叔仲介紹左我地去露天風呂,呢個露天風呂真係不得了🙈望住個一望無際既太平洋,仲要我地3個人包左場,每人都只不過係540yen。

夜晚入住和式Guesthouse,我地又包起曬成棟大雄屋,大到成個迷宮咁😂😂不過就貴左少少,每人要4600yen。

明天出發 德島市。



裝備支援:MBT Hong Kong 、Round The World 優遊天下

90後環台跑一千公里的故事

更多:
Fitz.hk Facebook 專頁
[日本四國單車環島] DAY 11 美波町至德島市
[日本四國單車環島] DAY 9 高知市至室戶市
[日本四國單車環島] DAY 8 須崎市至高知市
[日本四國單車環島] DAY 7 四萬十市至須崎市
[日本四國單車環島] DAY 6 宇和島市至四萬十市
[日本四國單車環島] DAY 5 八幡浜市至宇和島市
[日本四國單車環島] DAY 4 松山市至八幡浜市
[日本四國單車環島] DAY 3 今治市至松山市
[日本四國單車環島] DAY 2 四國中央市 — 今治市
[日本四國單車環島] DAY 1 高松市出發
Fitz Cycling 單車