[閃避烈陽] 行山要靠把遮_f
炎夏行山神器,點可以少得佢?呢個就係好多人都話麻煩,好多人都話會重,但係炎夏上到山頭,你見人拎住又好想走埋去。佢就係一把雨遮!

好多人以為擔遮只係為咗遮太陽。不過,雨遮最大嘅作用,就係降溫!

台灣有測試證實,喺氣溫超過40度嘅極端天氣之下,雨遮可令周邊溫度降低8至15度!而平常30度左右嘅天氣,亦降溫達2度。原因與地面輻射與空氣流動嘅變化,令擔遮嘅周圍可維持較低嘅溫度。

[閃避烈陽] 行山要靠把遮 1

此外,擔遮行山仲有好多好處:

  1. 擔住遮仍然可以感受到自然風,比戴太陽帽為佳,更可令身體降溫
  2. 雨遮可完全隔絕紫外線,達防曬功能 (要揀啲有防UV嘅遮)
  3. 天有不測,突然落雨都唔怕
  4. 女士要山野解決都唔怕尷尬

講開又講,睇到由Fitz.hk舉辦嘅Fitathlon嘅相片,見到有參加者(烈敏)喺炎熱天氣之下擔住把遮做熱身,真心覺得佢發揮到雨遮最大作用!非常聰明!

[閃避烈陽] 行山要靠把遮_01
圖片來源:長跑長友
資料來源:台灣蘋果日報

更多:
Fitz.hk Facebook專頁
如何戶外運動跟烈陽遊戲而美白卻又不失霸氣? (上)
帶把遮
對抗炎夏秘密武器: 迷你葵扇
[透心涼] 8條炎夏適宜林蔭小徑
[炎夏推介] 行山跑步至醒神補品!
Fitz Hiking 行山

分享
Toby
媽媽說我出生的時候,她作動時是望著望夫石,祈求大家平安。年少時也經常跟父母上望夫山。今年,終於可帶媽媽上鳳凰觀日。未來希望能與她攀登更多高山。