%e9%a6%99%e6%b8%af%e5%a5%87%e6%99%af-%e5%a4%a7%e6%be%b3%e5%b0%87%e8%bb%8d%e7%9f%b3-1香港境內有幾舊稱為「將軍石」嘅奇石,其中大澳嘅將軍石可說係最易去,同埋最出名。

大澳將軍石係大澳地標,身高10米,面對著伶仃洋。離遠睇,石頭就似一位將軍倚住山崖休息。

有人可以將呢舊石分開做頭、胸、腹、腳。更有人喺腹部同腳部之間,發現一個凸出之處,就話佢係「鹹濕將軍」喎。人心邪嘅話,睇乜都係邪嘢架啦。

更新:網友留言
「因為地理上將軍石對住大陸唐家村,某個年代該處啲女仔好多腹脹,唐家村請了風水師話將軍石晚晚去唐家村風流,所以唐家村啲人來大澳打斷將軍石其中一隻腳。而當時中國的水師管理不嚴所以好易來HK。(講故不要博故。我都係聽老幾輩大澳人講。)」

%e9%a6%99%e6%b8%af%e5%a5%87%e6%99%af-%e5%a4%a7%e6%be%b3%e5%b0%87%e8%bb%8d%e7%9f%b3-3

要睇將軍石,最簡單就係坐渡輪往返大澳 (屯門或東涌),喺大澳石埗仔碼頭沿海而行,約15分鐘就可望到。能力夠嘅話,仲可以穿過石灘爬上去!

大澳石埗仔碼頭。
大澳石埗仔碼頭。相片嘅左邊其實係將軍石所在。

更多:
Fitz.hk Facebook專頁
[香港奇景] 雷打石 有山又有石
[香港奇景] 黃竹角咀 鬼手岩
[西貢三尖] 睇魚岩頂 望海一流
[香港三尖] 蚺蛇尖 高難度打大佬
Fitz Hiking 行山

分享
Toby
媽媽說我出生的時候,她作動時是望著望夫石,祈求大家平安。年少時也經常跟父母上望夫山。今年,終於可帶媽媽上鳳凰觀日。未來希望能與她攀登更多高山。