全球醫護都全心全力救治患者

武漢肺炎確診數字創新高,香港經歷第二波爆發,政府再次關閉設施及服務,而醫務人員亦發起 “I Stay at Work for You, You Stay Home for Us” (為了你,我堅守在崗位; 為了大家,你堅守在家中),呼籲大家留守家中。

仲心思思要出街? 咁就睇睇患上呢種「中國病毒」有咩後遺症,睇下可唔可以對你有阻嚇性。

右邊是武漢肺炎患者的X光片,因病毒製造太多分泌,令肺炎呈灰白一片

徵狀似遇溺

台灣傳媒統計全球確診病患,發現約15%病人屬嚴重程度。呢啲病人會出現嚴重病徵,包括:

  1. 發燒
  2. 乏力
  3. 肌肉痛
  4. 咳嗽
  5. 呼吸困難
  6. 有濃痰
  7. 頭痛
  8. 喉嚨痛
  9. 神志不清

依照台灣著名法醫高大成解釋,對患者而言最痛苦一定係「呼吸困難」。因為呢種病毒會於肺部釋出大量濃痰,令病患呼吸時好似落水遇溺一樣,必須倚賴呼吸機幫助呼吸。高大成話:

「我哋喺大陸短片見到有人行行下跌低,係因為佢哋病發後呼吸困難。如果未能及時治療,身體就吸收唔到足夠氧氣,就會突然暈低。」

而最近英國有確診病人,喺 ICU 進行治療時拍片,直言患病後痛苦非常,直指「肺部好似有玻璃一樣」:

難以完全康復

中招之後,香港醫院話會最快可以五日出院,但咪以為出咗院就可以生活如常。香港醫院管理局嘅小型研究發現,首批康復12人中,有2到3人的肺活量下降了20%至30%。

肺活量下降,係因為病發時病毒破壞肺部組織,令其「纖維化」,肺部組織壞死,難以復元。年紀輕嘅患者復元機會較大,但40、50歲嘅患者,要回復到患病前嘅狀態,機會不大。

患者不及時求醫,令呼吸困難而暈低。

有醫生指出,纖維化嘅肺部絕對會影響康復者日常生活,嚴重嘅話莫講話做運動,連行步路都會氣喘。所以,疫情高危嘅時候,大家真係要聽聽醫護人員嘅呼籲,免除不必要嘅社交活動,無乜事唔好出街,留喺屋企呀!

資料: 太報東森新聞華視香港01


文章為作者意見,不代表Fitz立場。

歡迎投稿: https://fitz.hk/contribute/

廣告
永誠
講求綠色、環保、天然的健康生活。推廣新一代健康生活文化。