[破壞王殺到] 郁民護屋大法

大年初一,恭喜發財!祝大家步步高升,萬事勝意。

過年,意味住你屋企係處於不設防狀態。你阿媽(或你阿爸)會大開中門,歡迎各親戚朋友,姨媽姑姐嚟拜年。而你班同事損友,亦會趁呢個機會登門造訪。咁你作為郁民(鍾意做運動嘅人),又點應對呢啲環境呢?以下事件,真人真事,引以為鑑。

1. 健身設備
二叔公40幾歲大唔透,見放喺廳個壼鈴好別緻,就當係鏈球咁,起勢咁fing。結果,佢一鬆手,就……

應對:收埋晒所有健身器材,你都知道做健身要有專人指導。(除非你好想指導一下你卜卜趣嘅表妹啦。)

2. 單車
9歲嘅兒甥未識踩單車,佢阿爸見你屋企有部Giant,就老實不客氣話:「不如我趁而家教我個仔踩單車!」結果係點?RIP……

應對:新春期間,喺屋企都要鎖車。

3. 露營用具
四表嫂話:「今日拜年阿B拜到好攰,不如玩室內camping,畀BB休息下啦。」最後,阿B以為營柱係百力滋,又咬又屈,無數營柱身亡。

應對:索性喺過年拎晒所有裝備去露營。

4. 跑友珍藏
2歲同3歲嘅表姪女表姪仔,拎晒喺牆上面嘅獎牌落嚟,以為係朱古力起勢咁咬。臨走時仲愛不釋手,死都唔肯放低。而呢位跑友,唯有講句:「好啦,你哋拎返屋企玩,玩厭再畀返我啦。」多年之後,當小朋友已經考完TSA,嗰幾個獎牌仲係不見影踪。

應對:唔想收埋,就索性戴晒喺身!

新春要小心,慎防意外生。恭喜發財!

更多
Fitz.hk Facebook專頁
香港賞猴地點完全睇
[年廿八洗邋遢] 邊樣家務最消耗熱量?
Fitz Life 生活

首頁 > 生活 Life > [破壞王殺到] 郁民護屋大法