Fitz > 運動 Sports > 足球 Football > 卡塔爾世界盃2022 | 中國媒體大讚「中國製造閃耀卡塔爾」
世界盃主場館路薩爾地標體育場

卡塔爾世界盃決賽周開幕在即,32強各有捧場客,中國國足雖然無晉身決賽周,不過大陸民眾仍然關注世界盃消息。無咗國足嘅世界盃,大陸媒體又有咩可以報道? 換個角度講,中國始終係勝利一方。

大陸媒體喺世界盃開幕前席,以中國人角度作現場報道,內容有卡塔爾嘅中國餐館,點樣解向當地人民推介中國菜,卡塔爾人民又點樣食到唔停得口;移居當地嘅中國人,又點樣不忘中國魂等等。而中央台早前製作《「中國製造」閃耀卡塔爾世界杯》節目,介紹世界盃決賽周,隨處都可以見到「中國製造」嘅產品及建築。

路薩爾地標體育場

主體育場館「路薩爾地標體育場」(Lusail Iconic Stadium,大陸譯做「盧賽爾體育場」),由中國鐵建國際集團建造,場館可容納8萬人,為卡塔爾最大運動場。節目話,場館打破了歐美國家在行業內的壟斷地位,不過留意佢係由英國公司 Foster + Partners, and Populous 設計。

球場具有唔少建築上嘅創新,例如係「世界上最大跨度雙層索網屋面單體建築」、「全球首個在全生命週期深入應用建築信息模型 (BIM) 技術的世界杯主場館項目」……總之勁到連卡塔爾嘅世界盃紀念紙幣亦印上呢座建築啦。

球場大屏幕

盧賽爾體育場裏面嘅70幾平方米LED顯示屏,係深圳「中國智造」生產。

世界盃服務用車

中國宇通為世界盃提供1500輛旅遊巴,在世界盃期間運送球員、工作人員及球迷之用。呢千幾部車好高科技,其中888部係充電車,可以「針對卡塔爾溫度高、風沙大的環境特點」。

執法球證

決賽周有3名中國籍球證,馬寧、曹奕、施翔組成了中國裁判團隊。

熊貓娛賓

兩隻中國大熊貓「四海」同「京京」送抵多哈,並於新建熊貓館展出。為世界盃遊客提供好去處。

世界盃商品

報道話,「各國球衣、帽子、背包等約60%的商品是由中國生產的,因質量好而深受顧客喜愛。」

中國贊助商

世界盃中國贊助商嘅數量係史上最多,共有7個品牌。

不過有網民就話,佢哋最想係見到中國球喺球場踢波,而唔只係見到中國製嘅巴士喺球場外載客。

資料: QQ網易