有「城市中的綠洲」之稱,吸引不少雀鳥棲息,以及近年熱門的郊遊勝地,元朗南生圍經過17小時山火焚燒後,星期二 (3月13日) 再次起火。

上圖為《香港01》所拍攝的短片截圖。呢一把火,破壞咗200平方米面積,有成個足球場咁大。相信短期內,難以回復昔日面貌。

蘋果日報短片:

立法會議員鄺俊宇,向多個傳媒表示,呢場火山甚為「古怪」。原因係,火災除咗有幾火頭之外,起火地點更喺濕地旁邊。而八年內第四次起火,更令人覺得火警並非意外。

夕陽漁塘
夕陽漁塘 圖: 囉嗦大叔

大部份關心南生圍嘅市民,包括各大傳媒,都懷疑有不法份子縱火。與此同時,部份傳媒列出南生圍一帶地產發展商嘅發展項目 (以下資料引述《香港01》):

  1. 恒基及傅老榕家族:於南生圍中央興建29幢大廈,140座別墅 (已被城規會否決)
  2. 新鴻基地產:在南生圍外圍其有4個大型地產項目,包括57幢獨立屋、12座outlet、3幢商場、1幢酒店、3幢商場,以及7幢7-11層高大廈

而長春社高級公共事務主任吳希文向《香港01》表示,目前沒有證據顯示火災由人為造成,不過如果有人諗住破壞咗自然環境,就方便發展土地,「未免諗多咗」,因為而家嘅諮詢制度,會令佢哋難以過關。

我唔知咁地產商同山火有咩關係,我只係記得馬會話:「運氣話嚟就嚟」。報應,都係一樣!

資料來源:《香港01》、《Topick》、《蘋果日報

Fitz連結:https://fitz.hk/?p=89366


更多:
Fitz Facebook專頁
[短遊屯門] 來回天堂與地獄之間
[行山路線] 6條藏於民居的行山徑
Fitz 行山 Hiking

Advertisements
分享
朱溫
生於亂世,有種責任。這個責任就是做好自己,感染別人。鍛練好身體,才能裝備自己,迎接亂世。