戒茂斯山

全球受到疫症威脅,跨國旅遊大致停頓,不過台灣就因疫情減退,出現「報復性登山」現象,登山旅遊成為熱潮。最近,網上流傳一個台灣境內登山團,團費高達98,000台幣 (約26,000港幣),被稱為「貴婦登山」。

4日行程包括露營

旅行團目的地係台東縣海端鄉「戒茂斯山」,山高2501米,係原住民布農族聚居地。呢座山之所以熱門,皆因佢喺通往「天使的眼淚」嘉明湖嘅路線之上。不過,登山團並無去嘉明湖嘅行程,4日行程大致如下:

Day 1: 自行抵達台東集合地點 (自費由所在地前往台東)
Day 2: 約6小時行山,晚宿於野生帳幕
Day 3: 野溪旁上瑜珈課、攝影課 (早午晚餐點自行野炊)
Day 4: 看當地藝術家作品,就結束行程 (自費乘車返家)

呢個登山團出街後,即時引來網民反響。事關台灣人工比香港低,平均月薪徘徊50,000台幣,一個行山團旅費98,000台幣,相等於唔少人兩個月人工。此外,登山團要瞓營幕及野外煮食,未免太過物非所值。

不過咁,呢個登山團係由文青系園藝所與潮流網站合辦,仲有好多達人同行,只要支持者心甘情願課金,旁人又無咩好講嘅。唔知海洋公園嘅「森度遊」,露營又會唔會收返個天價呢?

資料: CN西恩


文章為作者意見,不代表Fitz立場。

歡迎投稿: http://fitz.hk/contribute/

朱溫
生於亂世,有種責任。這個責任就是做好自己,感染別人。鍛練好身體,才能裝備自己,迎接亂世。