真人真事,發生在郊野間,出得嚟行,總會遇到呢一類朋友……

%e5%b1%b1%e9%87%8e%e5%a5%87%e9%81%87-5%e5%8f%a5%e4%bb%a4%e4%bd%a0%e6%bb%b4%e6%b1%97%e7%9a%84%e8%a1%8c%e5%b1%b1%e5%b0%8d%e8%a9%b1-1情景一:下午五時半,大棠

  • A:「請問大欖水塘點去?」
    B:「都幾遠喎,就嚟入黑,你哋有無電筒?」
    A:「無呀,不過我哋有手機呀!」
  • 教訓:手機電池只能持續數小時,不適宜作行山用,而且萬一要用電話求救,電話無電就沒辦法了。

北潭坳入赤徑的叢林石徑

情景二:赤徑,單身青年問路

  • A:「蚺蛇尖係咪向上行?」
    B:「係就係,不過你一個人?唔係太熟路?」
    A:「係架,不過唔緊要啦,我唔趕時間,慢慢行就得!」
  • 教訓:行山安全與否,有很多因素,大多數與行進速度無關。上述青年缺少伙伴,不熟路徑,就犯了致命錯誤

%e5%b1%b1%e9%87%8e%e5%a5%87%e9%81%87-5%e5%8f%a5%e4%bb%a4%e4%bd%a0%e6%bb%b4%e6%b1%97%e7%9a%84%e8%a1%8c%e5%b1%b1%e5%b0%8d%e8%a9%b1-2情景三:某山頭,叔叔用力拉扯樹枝。

  • A:「早晨,請問你做咩拉條樹枝?」
    B:「仲有咁高嘅山上,我搵支啱用嘅樹枝,用嚟做行山杖呀!」
  • 教訓:行山杖可以買,鴨記幾十蚊有交易。就算用樹枝作杖,也應用枯枝呀!
許林士多
唔係個個山頭都有士多

情景四:某山頭,一對情侶在路邊求救

  • 問:「請問呢,附近邊度有水買呀?我哋飲晒啲水呀!」
    答:「……其實呢頭搵個人都難」
  • 教訓:起程前先了解路線有無補給,並且帶夠水先上山 (一般計法,每10公里帶1公升水)。中途發現缺水,就找最快方法離開山頭
星期六大東山上的「盛況」,名符其實的「MK山」。 (圖:網友Annie Woo)
大東山上的「盛況」,名符其實的「MK山」。 (圖:網友Annie Woo)

情景五:大東山山頂,有人引亢高歌……

  • A:「獨自在山崗,高處未算高……」
    B:「先生,唔該可唔可以細聲少少,你咁樣好嘈,好大聲呀。」
    A:「關你XYZ事呀,犯法呀…… (下刪一萬字)」
  • 教訓:雖則說,每個人行山有不同玩法,而且山野屬公眾地方,人人有自由做自己愛做的事。然而,任何舉動其實都要為他人著想,己所不欲物施於人。此謂人之同理心,絕非與犯法不犯法的膚淺問題。



很多問題,其實源自大家拒絕把心開放,拒絕用心學習,謝絕謙虛。於是,人就會變得無知。切記,無知並不是罪,但足以致命。

更多:
Fitz.hk Facebook 專頁
[週末短遊] 紅香爐峰 觀日落之好地方
[Kill標要知] 標高柱的實際用途
Fitz Hiking 行山


文章為作者意見,不代表Fitz立場。
歡迎投稿: http://fitz.hk/contribute/
山雞
十歲登上魔鬼山,二十歲游走大帽大東鳳凰釣魚翁大刀屻。志願有二:生個仔要叫阿山;登上喜馬拉雅山,掛上真普選直幡。