你話自己係 camping KOL,佢話自己露咗十幾廿年老屎忽,咁以下十條問題,唔知大家又識幾多呢?

1. LNT – Leave No Trace 山野無痕,共有幾大原則?

A. 3
B. 5
C. 7
D. 9

答案: C。依題都錯既話,麻煩重睇LNT一次

2. 每公升 (L) 水重量為..?

行山 水袋A. 1磅 lbs
B. 1公斤 kg
C. 500克 g
D. 無得咁計

答案: B。所以控制用水係幾重要

3. 頭燈照射方向應為…?

圖片來源

A. 水平線,同視線同一水平
B. 向地
C. 向天
D. 隨心所欲

答案: B。唔好水平線,射到人對眼係好辛苦

4. 營釘方向為…?

A. 垂直90°打入
B. 釘尾向外斜70°
C. 釘尾向内斜70°
D. 釘尾向外斜45°

答案: B或D。依題爭議性比較大,因為70°~45°都係無問題,雖然大多數指引係70°

5. 牛牛來襲時,應…?

水塘無晒水,牛牛落晒去食草

A. 趕走佢
B. 用食物引走佢
C. 將食物收起,並離開
D. 餵佢

答案: C。只要冇食物,佢地自然會離開,唔需要做其他野,和平共處最好

6. 入營訓前,食物需要點處理…?

美加地區有灰熊出沒,露營需要更妥善保存食物 圖片來源

A. 擺入營
B. 放前廳
C. 掛高處
D. 隨便放地下

答案: C。千奇唔好放入營,野豬聞到食物,營撞爛都事小,撞到人先事大。更加唔好放地下,好彩既話第二朝係食蟻,唔好彩第二朝係食風

7. 煮食爐應放在邊度煮食…?

A. 枱面
B. 地下
C. 大脾
D. 櫈

答案: B。真係真係唔好放枱面了,一反煲真係好大鑊架。小矮枱都還好,高枱真係唔好試

8. 柴爐生火嘅柴枝需取自…?

A. 樹上的樹枝
B. 地上的枯枝
C. 自備的方木
D. 以上皆可

答案: B或C。比較特別的一題,原則上香港係唔可以執郊野公園範圍內任何野包括柴,不過漁記係唔會理你,甚至係會放埋一邊供人使用。所以原則上係C,實則上係B

9. 如廁後紙巾需如何處理…?

A. 放在大自然,大自然會消化
B. 放入垃圾袋,帶出市區
C. 放入垃圾桶,等漁護署處理
D. 燒咗佢,化作灰塵

答案: B。大小二便需知

10. 果皮等應如何處理

A. 放入垃圾桶離開
B. 帶出市區棄置
C. 留在大自然
D. 以上皆可

答案: B。大自然分解果皮係需要一段時間,而就咁放晌大自然晌未分解到之前就惹來蛇蟲鼠蟻,而戶外垃圾桶係冇人管理是常識吧,都係乖乖地帶返出市區啦

老hike都去camp Facebook專頁
老hike都去camp 網站


文章為作者意見,不代表Fitz立場。
歡迎投稿: http://fitz.hk/contribute/
首頁 > 運動 Sports > 行山 Hiking > 露營 Camping > [老hike都去camp] 露營常識問答遊戲 初級題