對面當前疫情,心情難免受影響,所以我决定用兩星期來完成「HKTop100Mountain」,即在限定時間內走完香港的100座山。

今次挑戰的目的,一來想鼓勵下自己,二來亦都想鼓勵下身邊嘅朋友。

整個過程用了13日,當中有好多難忘的經歷。當我完成左三分一嘅時候,一度好想放棄……原因係原來 (實行) 冇想像中咁簡單。

我食咗人生中最多的蜘蛛網,落山時為咗避開其他行山人士跌爛咗個電話😭,而且,有數不盡嘅樓梯,在迷霧中搵路上山頂 (因為有部分沒有明顯山徑)。最後用咗全港全部 (共有5張) 郊遊圖嘅範圍同咪13日嘅時間去完成。

  • 總距離: 323公里
  • 總攀升: 23,353米

原post: Paul Cheung Facebook


文章為作者意見,不代表Fitz立場。

歡迎投稿: http://fitz.hk/contribute/

Paul Cheung 張志輝
人稱Paul Sir,香港第一位於兩日內連登兩個海拔八千米山峰—— 珠穆朗瑪峰(世界第一高峰,高 8848 米)及洛子峰(世界第四高峰,高 8516 米)—— 的攀登者,是香港十五位成功攀登珠穆朗瑪之一。Paul Sir 現時為全練教練,教授攀石、攀冰、登山、越野跑等運動,亦經常接受邀請,到學校及不同機構分享挑戰珠峰的經歷及當中的領悟。他最大的願望是透過身體力行的方式,誘導更多朋友走進自然,感受叢林之力、山系之樂,並鼓勵大跳出舒服圈,放膽嘗試,實踐夢想。