沙跑靚景試路團馬運至深涌1
深涌

跑友Dopey在本會群組介紹了「馬鞍山運動場至深涌」的綠色路線,而沙跑試路團當然不會放過咁靚的跑步路線啦!

大草坪
大草坪
「馬運至深涌」路線
「馬運至深涌」路線
水浪窩公廁
水浪窩公廁

「沙跑靚景試路團」今次一行六人,大清早齊集馬鞍山運動場>經馬鞍山海濱長廊>轉入「心型石」>跑至烏溪沙站>直上西沙路>至水浪窩公廁旁小路>再落斜沿右手邊小路直入>到達深涌>經過深涌碼頭>士多(豆腐花)>深涌農莊(小量小菜/麵食)。路線全程約16公里(單程),深涌一段景色怡人,絕對係輕鬆長課的好選擇。

準備入深涌小徑
準備入深涌小徑
深涌小徑部份
深涌小徑部份
沙跑靚景試路團馬運至深涌7
入村

試路後感:

沿途路程尚算好跑,主要為行人路或車路,未有出現爛地之類的路段。跑友於西沙路要注意彎多路窄,要小心注意安全。此外,入到深涌小徑部份亦較窄,或會有單車、行山人士經過,跑友們需多加忍讓。

入到深涌後會有大草地,可供跑友們拍照及休息,而深涌農莊亦有小量小菜及麵食等,環境亦為不錯。

午餐地點-深涌農莊
午餐地點-深涌農莊
跑完食個午餐
跑完食個午餐

沿途補給(建議自備飲用水):
1. 烏溪沙站7-11
2. 水浪窩汽水機
3. 深涌內有士多(豆腐花)
4. 深涌農莊(小量小菜/麵食)

深涌碼頭
深涌碼頭
出馬料水的渡輪
出馬料水的渡輪
可乘舢舨仔出三杯酒
可乘舢舨仔出三杯酒

交通注意:

  1. 回程時可以選乘深涌的渡輪出馬料水碼頭,不過要留意其班次及付現金。(渡輪班次)
  2. 亦可選擇乘坐舢舨仔出三杯酒(即井頭村),再於井頭村轉乘807K小巴出馬鞍山或大學站。(乘坐舢舨需自行致電碼頭上寫低的電話聯絡艇家)
  3. 沿途有部份路段彎多路窄,要注意安全。

後記:試完一條咁靚的跑步路線,除了沙跑廢青我的介紹外,沙田跑友會亦會於11月至12月份安排一次「馬運至深涌」慢跑活動,帶大家跑下呢條綠色路線。有興趣的跑友就要密切留意我們的facebook 群組!

沙田跑友會 Shatin Runners Facebook群組

更多:
Fitz.hk Facebook專頁
當大腳板跑到大阪
河上鄉豆腐花放題跑後記
Fitz Running 跑步

廣告