一年一度嘅「消防處大帽山越野賽」,隊際計算總區最快5人名次總和,最少分數為優勝隊伍。

20年前九龍區贏過一次,兩位老總就係九龍區嘅5位成員之一,佢地好希望帶領九龍區重奪呢個寶座。

老總帶我地練咗好多課,只係我推三推四,好多課無出席。佢地每次都包接載,又請食飯。我明白老總睇得起我,想我好好表現,我份人雖然現實啲,但都係有義氣嘅,話晒一個老總勞心勞力咁帶跑,又唔係為自己,升職都升到盡,都係想退休前帶自己個總區贏返次。所以我打算為佢地盡力一次咁多,了咗佢地心願。

第一場比賽

賽程8公里,路線荃錦坳至河背路口折回,中間經過非常斜嘅連續長斜路。

第一次跑比賽,心情一啲都唔緊張,因為本身唔係自己想跑,只係為咗幫人,得唔得都無咩所謂。節奏比想像中快好多,我按照原定計劃跟住阿競,到4公里折回時保持第5位。但係…… 喺長長嘅斜路開始出狀況,因為節奏太急促,身體開始承受唔住,已經跑唔郁,阿競嘅身影漸漸遠離,我亦開始被其他人超越。我練習嘅時候明明跟到阿競,但果一刻,我有啲後悔練習唔夠,連試路都無出席,到比賽先知真正嘅賽道係咁難。

到最後,我只能以第7名衝線,阿競得第3,慶幸有強勁嘅隊友,我地嘅九龍區最終重奪隊際冠軍,為老總完夢。而我係大帽山賽之後成為跑隊力捧嘅新人,我都有啲想試下報比賽,睇下自己嘅潛能可以去到邊。

圖: Wong Ho Chung 黃浩聰

BB出世

但係呢個時候,我嘅小寶寶出世了,我要照顧屋企人未能再跑。過咗兩年,第二個寶寶都出世了,我要繼續照顧屋企人

結果,係大帽山賽之後,我又變返一個平凡人,每日返工、放工、買餸、煮飯、照顧屋企人,再沒有跑步,直至三年後嘅一個轉捩點。

現時視覺

多得兩位老總: 吳任生,李友德,帶我接觸跑步。我經常將呢兩位啟蒙老師掛係口邊,雖然佢地比我嘅實質幫助唔係好多,但比咗個機會我接觸跑步。一個機遇,對於一個年輕人未來嘅發展好重要。之後老總仲會繼續出現係比賽中做我支援。至於當年嘅隊友潘競雄、王天佑、卓健生、阿鋒,有啲成為長跑名將或教練,有啲已經淡出。

待續……

原文載於 Wong Ho Chung 黃浩聰 Facebook專頁

感謝聰Sir授權轉載


文章為作者意見,不代表Fitz立場。

歡迎投稿: http://fitz.hk/contribute/

黃浩聰 Wong Ho Chung
香港頂尖越野跑手,正職消防員,贏取的錦標不計期數。2018年以戈壁沙漠冠軍、阿他加馬沙漠、納米比亞沙漠亞軍,以及南極冠軍,奪得世界四大極地超級馬拉松巡迴賽總冠軍。