Facebook 群組 北區之友 Friends of North District (上水、粉嶺、沙頭角和打鼓嶺) 有居民發帖,話喺屋企發現一盞著緊火嘅孔明燈,由高空墜落。好彩屋主及時發現,並即刻將火撲熄,否則後果不堪設想。

呢盞孔明燈寫上「身健健康」、「獨中金多寶」等祝福語句,但而家差啲搞到人哋屋企火燭,唔知願望會唔會靈驗呢?

同一日,大埔亦發現一盞點著嘅孔明燈跌落民居,好彩自己熄滅,無造成更大破壞。

台灣每年逾10宗火災與孔明燈有關

早幾年,電影《那些年,我們一起追的女孩》令台灣新北市平溪成為放孔明燈熱門地點。最高峰時期,平溪一年就有30萬盞孔明燈飛上天,不過呢啲孔明燈嚴重破壞當地環境,例如垃圾增加、破壞生態、動物誤食孔明燈等,有網民表示:「人們放天燈許下希望的同時,是在給他人絕望」。當地消防統計,每年大概超過10宗山火,都係同孔明燈有關。

台灣有天燈節,但當局會嚴格控制施放嘅時間地點,以避免災難。

2018年台灣研發咗一款採用可分解物料,可於空中完全燃燒嘅孔明燈,不過至今仍未普及,孔明燈造成嘅災禍仍然存在。

香港法例雖然無禁止購買或施放孔明燈,但如果造成山火,或影響飛機航道,則有機會被起訴。

資料: 香港01明周娛樂


文章為作者意見,不代表Fitz立場。
歡迎投稿: http://fitz.hk/contribute/
首頁 > 生活 Life > 北區民居有孔明燈墜落險釀火災