看到膀頭同背脊甩皮,心中、腦海仍被振盪著回味著。
沖繩環島跑,成就了我的夢想,讓孩子飛得更高更遠。
我深信,沒有事是不可能。只視乎你有幾堅定,只視乎你有幾投入。
我深信,與孩子同行,他們能感受更深。
我深信,讓孩子有成功的經歷,會令他們飛得更遠更高。

有一天,在面書上看到宗宗的環島體驗,心中很羨慕,年青多好。
心中一直盤旋著環島、環島、環島……我都想,我可以嗎? 如果帶著一班長跑隊員環島跑,又可以嗎?

又有一天,我如常帶領同學練習,心中無聊地想,如果我可以在他們畢業前,讓他們有多一點的經歷,帶住這班寶寶,試一次環島,讓他們爆一次、勁一次、型一次,多好。開始為這看似不可能的夢想,開始去發……夢。在這幾年長跑隊在努力經營下,成績一點一點的進步,得到校方的支持。所以當我將這想法向校長提出時,他一口便贊成。接下來的公式文件程序,更到到同事的協助,這樣便正式向環島之旅踏出第一步。

西貢崇真 2019沖繩環島

經過大半年的籌劃,終於在5月10日便開始踏上沖繩環島之旅。在旅程前除了要為同學編定訓練外,更重要的,是要向他們灌輸、教導他們這次旅程應抱的心態、態度、難度等等。


在訓練環節,除要使他們有足夠能力應付每天30多公里的路程外,又要顧及路線的趣味性,學校北潭涌來回、天星碼頭去藍田、學校上科大來回、沙田去科學園來回……現回想就是處理練習,對我自己都已經是……夢。一對其怪的腳型,跑親10K樓上都總係瘀腳趾起水泡、最多報過10k比賽、同長跑根本唔係朋友,但心想,這正是我自己學習堅持、堅毅的機會,與他們同行,除感覺美好外,我想亦是身教吧!

7日6夜,對我而言,其實所需要既勇氣、意志都比他們大,除個人難,帶住18個學生進行都算高高地難度既活動,都咪話唔大挑戰大壓力。好彩有林sir同行啫。

這7日6夜過程唔辛苦無難度…… 就假既,賬面睇咁多日先跑150K,行都行到啦,算咩創舉算咩大事。

但實情係暴曬既天氣,完全消磨意志;落完雨又再出大大太陽,似喺蒸籠裡行走;連續上斜,無論大斜暗斜,上極唔完,簡直灰到盡頭;望住地圖跑錯路,跑左入農田山邊,那迷失感氣餒感,令心中不安;在少年不知死,話左要均速但唔聽,第一日就chur爆,又或有舊傷等等,都令看似唔太難既150K添上無限阻礙。

有隊員因身體出現狀況及舊患,要「被」上車,我做這決定,心中很矛盾亦很難受,但我就是要狠心,完夢重要,但安全齊整更重要。

有隊員心態不正確,有能力但hea跑,我盤旋著點先可以改變佢既心態? 我俾佢嚟係咪錯既決定? 點先可以令佢改變根深蒂固既自私功利信念,我心中一沉。

有隊員跑左1、2日開始腳痛,腳板痛、肌肉痛、膝頭痛,五花八門。但見佢地夜晚會搵宗宗大夫醫治,第二日又繼續小宇宙爆發,就算係痛,都跛住跑,看在心裡,是甜是美好。

有隊員由一開始就對自己無信心,驚自己跟唔到驚自己跑唔晒,實情係拍完佢膀頭讚完佢勁,佢就真係超越自己,越跑越勇。

有隊員由始至終都正面積極,認真投入,每日最尾個程都谷到爆,喊住跑,明知跟唔到大隊開始落後都死命要完成,見到隊友腳痛到跑唔到,就抬住一齊返,多美好。

最後1日路程,各人正常都應該開始出現疲累狀態,但出乎意料,人人都像上左電,越跑越有,而且更被教練儲爺、林sir、宗宗sir既言行挑戰,促成跑左140K後都顛到3分尾4分頭跑1公里,小伙子果然精力無限。

終於,走到最後2公里,22人一齊開始,亦要22人一齊完結,這同步同行同心既共同感,是我很想他們體會,只有同行才會對大家感受更深。

一齊由起點出發,5日後又回到同一地方終結,由校歌開始,由校歌完結。那一刻,看到他互相擁抱、擊掌、激動流淚,我心中很激動、安慰、亦舒了一口氣,完成了。終於能帶著我18個可愛的孩子完了我們的夢了。走遠了、看多了。

孩子們,正如我所講,環島的完結就是你們的新開始,你們能將這看似不可能都變成可能,你們記緊要將當中經歷、所學、所得、所感,把它在日常生活處事學習中應用,當遇到困難、挫折或想放棄時,就將這次的經歷拿出來細味。前路就像我們跑過的路,有康莊大道、有坡折陡峭的小路、有無限上斜亦有落坡,起起跌跌,有時身邊有同伴有教練有老師扶你一把為你打氣,有時你要獨個兒的碰碰撞撞,但不用怕不要退縮不要擔心,即使走多了、走歪了,到最後,你們都能安好到達終點,只要你們能堅持不放棄就一定可以。

沖繩環島,讓夢飛翔。
有夢、追夢、尋夢、讓孩子飛得高看得遠。很美好。

在此,實在要十分、超級感謝……

宗宗sir,十分正面積極陽光大男孩,其實認識很短日子,但真給他追求理想的那團火所吸引。我只輕輕提及,他便想也不想就答OK呀! 無問題! 就係咁,得他仗義幫忙,成就了這次環島,由行程、路線、景點、住宿各樣安排,都由他為我們籌劃。我想沒有他,我估我都應該、可能、或者可以攪得掂,不過應該係唔知要延遲幾多年先成到事。再者,喺呢7日6夜,除帶領同學外,每晚嘅夜診服務,我估不單係協助處理同學傷患,最重要係心靈上既安慰。

儲爺,我校長跑主教練,呢2年,一直協助我處理長跑校隊訓練,成績的進步,他功不可沒。儲爺踏實溫文行童顏靚仔路線,從不多言,看似無所謂但極有自己深度,一係唔講野,一講都中point到位。全個旅程用自己去燃點同學,陪住打氣、用加速、用「隊」的方法去提升同學速度同事氣。

林sir,我的拍擋,拋妻棄子同我一齊顛。由預備練習到全個環島,他都為我包晒所有執漏,令我無後顧之憂,我有困難有疑惑,問親都總是支持,呢啲 partner 邊度搵呀! 全程同我互相補位,唔洗多講一個眼神就心領神會。除左多謝,就係感謝。

我的2個寶貝女兒,我身為一個十分非常稱職既媽媽,居然唔湊自己呀女而出走7日同人地仔女顛,獨留而、彤在家,但她們無時無刻都只會支持支持同支持。

我的18個寶貝,這不單是你們的夢,也是我的夢。有夢、便能飛,要學會争氣不可放棄,夢便成真。

最後,我要感謝一個年紀唔細仲去顛既自己,雖然係體育老師,但係籃球、手球出身,最多都係呢幾年陪下學生跑下10K,150K距離加曬到一身朱古力咁既膚色,今次擺明玩命。

興幸自己仲有一團火,希望這團火能繼續互燃,不單是我燒佢地,係希望佢地會繼續燒我同燒埋d師弟妹。

Thx for Flying me to the moon😎

撰文: 體育Miss 徐大頭

Fitz連結: https://fitz.hk/?p=119915



更多:
Fitz Facebook專頁
來一趟畢生難忘的旅行 ─ 沖繩
Fitz Running 跑步


文章為作者意見,不代表Fitz立場。

歡迎投稿: https://fitz.hk/contribute/

廣告
西貢崇真
來自西貢崇真天主教學校(中學部)長跑隊。入面有個姓徐嘅體育Miss 徐大頭 & 姓林嘅阿Sir Lam Kun Lei,一個大膽諗法、一個史無前例嘅嘗試,造就左呢18個學生,係2019年5月15日完成左佢地嘅沖繩環島跑150km。