[奧運倒數] 兩岸奧運制服有得鬥 1
喺台灣綜藝節目是但搵個藝人嘅衫,都應該靚過呢套囉。
鬥獎牌數目,台灣根本無得同大陸鬥,不過如果鬥制服,就絕對係叮噹馬頭!講緊嘅係,佢哋奧運制服嘅負評。

先講台灣。佢哋用上台灣本地設計師嘅設計。官方話服裝「採螢光色、Tiffany綠打造撞色效果,呼應南美洲風情的設計,不同於以往傳統配色及設計」……

結果,台灣網民大呼醜樣!有人話:「Polo衫領子立起來~跟把領子翻到西裝外套外面,這樣的穿法連我爸都嫌土」。有人仲話,比起飲品店嘅制服仲難睇!

台灣奧運制服
台灣奧運制服

海峽對岸嘅大陸,就搵咗一間百年品牌「恆源祥」設計佢哋嘅制服。官方話:「男士領帶及女士絲巾圖案來自里約奧運會會徽,飾有綠色花紋,與紅黃禮服搭配」……

不過,唔理佢哋嘅設計有咩概念,結果換來網民一句:「就像是番茄炒蛋上撒了蔥花!」

[奧運倒數] 兩岸奧運制服有得鬥 3
從幾位運動員嘅表情,亦反映咗呢套制服受歡迎嘅程度。
係咪咁醜樣呢?大家自己評下囉。

[奧運倒數] 兩岸奧運制服有得鬥 4

資料來源:東森新聞

更多:
Fitz.hk Facebook專頁
[奧運倒數] 場館未啟用 已成AV拍攝場地
[人人奧運] 丹尼爾 x 黃蘊瑤 與鐵血女車神一盅兩件
[奧運倒數] 點解田徑場要逆時針跑?
[奧運倒數] 飛人保特一個奧運食1000件麥樂雞
[一個傳奇的誕生] 丹尼爾 vs 陳恩能 愛做有意義的事

分享
Fitz
我哋坐唔定、無時停,唔做運動唔舒服! 只要係有用知識、重要資訊,以至好玩話題,Fitz.hk都會全力搜羅,同時鼓勵「郁民」齊齊參與,打造一個開放嘅運動生活資訊平台。