是咁的,連續呢幾個周末郊外都人滿為患,大家為咗健康去行山,因而逼爆山頭,而且太多人無公德心,亂拋垃圾,做成大災難。喺大家都話要鬧爆呢啲人,或者發起自行上山執垃圾嘅同時,退一百萬步諗: 會唔會佢哋唔識點樣揼垃圾呢?

當我籌備呢篇文嘅時候,睇返我影嘅垃圾相,原來垃圾會說話,從垃圾嘅情況,可以知道丟垃圾嘅人犯咗咩錯。

果皮係唔會分解

無錯,橙皮、香蕉皮以至蘋果皮都屬於有機物,會被大自然分解。不過分解需時,你今日丟咗塊橙皮,如果無人清理,一個禮拜,一個月,甚至一年,都會喺山上面見到。

下面呢塊橙皮曬下曬下,就嚟變到陳皮,可以煲湯了。

其實拎生果行山最好嘅方法,就係喺屋企搣好皮,切開一件件,用餐盒入好拎上山。既唔會製造郊野廢物,食嘅時候又唔會整污糟雙手。

袋好你嘅垃圾

大師兄山雞話齋「同情地諒解」,就當大家都唔係有心上山亂拋垃圾,咁啲垃圾又點嚟呢? 其中一部份,應該係大家放垃圾喺身嘅時候,唔覺意將啲垃圾跌番落地。好似上圖呢種背囊,側邊有兩個細細地嘅網,畀你放下雜物或者插支水。你唔將垃圾放好嘅話,行下行下件垃圾就好容易跌出嚟。

至於成日喺山徑上面見到嘅紙巾,估計有啲係大家袋喺褲袋之後,又唔覺意跌咗佢哋出嚟,因為唔少都係喺路中心見到。

最好嘅方法,就係拎個垃圾袋上山,有垃圾就放入垃圾袋,然後放入背囊。

棄掉多餘包裝

行山大家都唔想拎多餘嘅嘢,但奇怪在大家上山前唔清理好啲多餘包裝。就好似下面呢件垃圾,估計係某本地飲品嘅包裝。其實買完畀錢之後,即係一手將包裝紙丟入垃圾,一勞永逸,又唔使帶上山。

至於餅乾、糖果,以至濕紙巾,盡可能唔使用獨立包裝啦。包裝紙嘅頭頭尾尾你一拎唔實就好易畀風吹到周圍到係,人哋好難執架。

喺到行就唔好喺到屙

行幾鐘頭山,一時人有三急又確實幾濕滯。要搞到周地解決可能都無計可施,不過行緊大路,望到樹叢裏面有堆廁紙真係好鬼嘔心囉。要去嘅話,行入兩步啦。

一招教你揼垃圾

講咗咁耐,其實行山要揼垃圾都係得一招,就係拎個垃圾袋上山,有咩要丟就丟入個袋! 行完山,成袋垃圾拎返去市區先揼!

記住,你拎幾多嘢上山,亦都要拎番幾多嘢落山,無人會負責處理你製造出嚟嘅廢物!

延伸閱讀


文章為作者意見,不代表Fitz立場。

歡迎投稿: http://fitz.hk/contribute/

朱溫
生於亂世,有種責任。這個責任就是做好自己,感染別人。鍛練好身體,才能裝備自己,迎接亂世。