近年經常挑戰階梯嘅 Jackson

香港嘅山出名多梯級,無論係九龍坑山,或者針山,唔少人見到啲樓級即係feel到腳軟。不過,比起夏威夷呢條「天國的階梯」(Stairway to Heaven) 真係小巫見大巫。

呢條原名叫 Haiku Stairs 嘅天梯,全長有3,922級樓級,係二戰時嘅軍事設施。戰事過後,就成為當地人上山嘅路徑。不過,1982年(一說是1987年),因為呢條樓梯太危險,所以當局立例禁止外地人登上,好多旅遊網站更刪除咗前往方法。雖然係咁,每年仍然有唔少旅客冒險登山,直到2015年2月情人節,呢條階梯受到風暴嚴重破壞,至今仍然未修好。

門口有告示:禁止進入
門口有告示:禁止進入


2015年情人節嘅風暴之後,損壞嚴重。不過仍然有人照爬可也。
2015年情人節嘅風暴之後,損壞嚴重。不過仍然有人照爬可也。

雖煞而家仲係開放無期,但仍然有唔少鍾意冒險嘅朋友去挑戰階梯 (或者係挑戰法律)。上圖呢位叫Jackson 嘅大學生,多年來都成功避開保安員,進入天梯。不過到舊年佢終於落網,今年年初被法庭判罰 $1000美金! Jackson話絕對超級肉赤! Jaskson 仲話,以前仲可以偷偷地進入天梯,不過呢幾個月,除咗保安員,仲有警察會定時巡邏,想入去已經唔係咁易。大家唯有睇番以前遊客拍攝嘅短片,止一止咳啦!

Haiku Stairs (Stairway to Heaven)


地點:檀香山 Kaneohe, Kahuhipa St HI 96744

Fitz 連結: https://fitz.hk/?p=89547

更多:
Fitz Facebook專頁
[TTR 毅行教室] 城門開操 訓練內容大公開
[日本百名山] 福井縣 荒島岳
Fitz Hiking 行山

其他文章:

文章為作者意見,不代表Fitz立場。

歡迎投稿: https://fitz.hk/contribute/

廣告
朱溫
生於亂世,有種責任。這個責任就是做好自己,感染別人。鍛練好身體,才能裝備自己,迎接亂世。