因為《ERROR自肥企劃》,令導演「格仔Mike」人氣急升,唔少人亦因為咁翻睇佢哋「無制限OT編集団」嘅舊作。翻睇《美女郊遊遊》,發現主題並唔單止係「美女」,唔單止係「郊遊」,講得更多嘅其實係「情懷」。

節目其中一條主線,係兩位體力唔夠、技術唔得,又怕黑又畏高嘅主持人,點樣喺「危難」之下互相扶持嘅友情。最後一集,兩位 Shirley 喺獅子山游繩而下,成功挑戰自身極限,發放正能量。

喺兩位 Shirley 游繩之前,幕後團隊喺城門戰事遺跡徑,上演咗一幕短劇,講述「香港保衛戰」。

  • 短劇講述英軍被包圍,飾演印度兵嘅 Sunny (RainP),話唔會走,因為香港係佢屋企。眾人表示「皇家蘇格蘭步兵團全部人齊上齊落。」

  • Agent L 飾演嘅將領,掩護同袍,葬身戰場。
  • 阿DEE 講出戰時英國首相邱吉爾嘅名言:「我們將在海灘作戰,我們將在敵人的登陸點作戰,我們將在田野和街頭作戰,我們將在山區作戰,我們絕不投降。」
  • 最後,眾人大叫:「保護香港」
無制限團隊嘅KK講解歷史事實

時代變情懷未變,相信《美女郊遊遊》呢一段成為香港電視節目嘅絕響。

資料、截圖: 美女郊遊遊


文章為作者意見,不代表Fitz立場。
歡迎投稿: http://fitz.hk/contribute/
首頁 > 運動 Sports > 行山 Hiking > 重看《美女郊遊遊》演繹保衛香港之戰