鶴咀燈塔,建於1875年,是香港最古老的燈塔,它是香港一級歷史建築,受到法例的保護。不過,就算佢地點獨特,歷史幾悠久都好,都難逃無良市民嘅破壞。

上面張圖,係由 鶴咀寶 關注組 提供。佢哋留言話:

「一定有預謀啦 唔係點會山長水遠特登拎整「架撐」入黎寫 好可恥呀!」

牆上的「敬請自律」告示,顯得十分諷刺。

其實,係咩人咁有心去破壞一座百年建築,又點解要咁做? 一座燈塔可以保留超過一百年,但係要破壞,唔使幾分鐘就得!

鶴咀逃得過千萬遊客,但可惜逃唔過一支筆,唉。

原來沒有塗鴉的燈塔大門 圖片來源: Foursquare.com

有關鶴咀

鶴咀,英文名 Cape D’Aguilar,D’Aguilar 是英國陸軍少將,為英軍在中國的最高統帥,更於1843年至1848年出任香港第一任副總督,確立了英國在香港的統治地位。

見《[舊日足跡] 鶴咀 記一代軍人治港

鶴咀遊記

鳴謝:鶴咀寶 關注組


更多:
Fitz Facebook 專頁
[郊野公園系列] 法例上沒有的「郊野公園禁忌」
[慶祝郊野公園40周年] 四個廣告,跨越40年
Fitz Hiking 行山

分享
Fitz
我哋坐唔定、無時停,唔做運動唔舒服! 只要係有用知識、重要資訊,以至好玩話題,Fitz.hk都會全力搜羅,同時鼓勵「郁民」齊齊參與,打造一個開放嘅運動生活資訊平台。