利申:小弟係行山谷 (即係 Facebook 嘅行山群組) 嘅忠實 CD-Rom,只讀不回。山季開鑼後,唔少人會走上谷問嘢。唔少問題重覆重覆又重覆,變為月經問題 (甚至係周經或日經)。見到有啲谷友盡心盡力解答問題,好慘慘豬。

大家有咩要問,不如睇下呢度先。

1. 我想去大東山睇芒草,有無人可以帶我去? 我呢個星期三放假。

真心佩服谷中師兄/姐,可以循循善誘教佢哋點搭車、點落車、點搵入口,以至點樣走人。事實上,我真係唔明提出問題嘅師兄心態。你又唔講你自己有無行山經驗,年紀、體力,甚至性別都唔知嘅情況之下,人哋點敢一齊搵你上山呢?

2. 我未試過行山,想帶兩歲個囡行下山,請問有無路線推介? 行山要注意啲咩呢?


要解答呢個問題,寫幾本書都唔掂! 令人懷疑,究竟問問題嘅谷友真係想人答佢嘅問題,定係想喺行山谷R水吹?

3. 想買支行山杖行山,見到淘寶 (或鴨寮街) 有幾十蚊貨色,其實用唔用得過?

百貨應百客,睇下你用支行山杖嚟打狗,定係用嚟行毅行者! 唔少伯伯嬸嬸拎支樹枝都可以行幾十公里。再加上,一分錢一分貨道理大家都明,你唔係真係期望鴨寮街貨色可以匹敵千幾蚊一對嘅 Black Diamond 呀話?

4. 行山鞋咩牌子最好?

理由同上,而且行山鞋真係好個人,有人腳闊有人腳窄,扁平足、高足弓都唔同玩法,最好真係去試下啦!

5. 我而家喺西貢,突然想行山,應該去邊到好?

我見過,我見係見過! 真係有山友實時教佢由西貢墟搭車去赤徑,仲教埋佢喺邊個路口入,邊個路口轉左轉右! (奇在佢中途可以搵到 network 上網) 不過,我就提醒大家,行山活動始終都帶危險性,未做好準備去行山,簡直係累己累人!

實用答案

上面5條月經問題,其實最佳答案就係呢條link:

https://goo.gl/i73bQW

無錯,識上 Facebook 問大神,點解唔問 Google? 上面問題絕對可以上網搵到最合適資訊! (記得網上資訊唔好盡信,不過評判力同獨立思考呢家嘢,真係從小培育。)



Fitz 提提你:
任何行山遠足活動,必須在出發前作出詳細規劃以及準備,擕帶充足及合適裝備,以及告知親友目的地及回程時間。制訂路線,更要量力而為,注意補水,切忌逞強冒進。更多:《[顧己及人] 山野遠足安全常識

更多:
Fitz Facebook 專頁
[KaiKuen] 瀑布灣
山友最需要咩保護?
[肥腸毅行前傳] 在水浪窩找到生命的意義
Fitz Hiking 行山

廣告
朱溫
生於亂世,有種責任。這個責任就是做好自己,感染別人。鍛練好身體,才能裝備自己,迎接亂世。