連番蝦碌的南京馬拉松

中國大陸嘅長跑比賽,近呢幾年可以話「番10番」。馬拉松賽事,由2010年嘅13場,到2015年已多達134場。2016年更達到337場。

賽事多咗,主辦嘅機構又可唔可以維持比賽嘅質素,令跑友有「賓至如歸」嘅感受呢?

其實都唔使做咩統計、研究,上國內啲跑步網睇下,就可以見到一啲稱為「長跑亂象」嘅新聞。以下挑選幾宗「亂象」事件:

1. 2016年清遠馬拉松:番梘當蛋糕
唔知係大會錯,定係跑手眼大睇過籠。總之唔少跑手跑完之後,收到大會派發,包裝精美嘅沖涼番梘。好多跑手就以為係蛋糕吞咗落肚。結果,報導話超過12,000人不適送院,當中3人入ICU,佔參賽選手差唔多一半!

2. 南京馬拉松2016:非洲跑手蕩失路
大會原本重金禮聘幾位非洲跑手參加比賽,點知返終點一刻,返終點只係得一位蒙古選手。咁嗰幾位非洲跑手呢?大會事後話,工作人員因為言語不通,令非洲選手跑錯路咁話喎。同一場比賽,完賽證書落錯市長個大名,南京市長變咗吉林市長!

3. 黃山百公里賽2016:訓練「人在野」
在黃山舉辦嘅100公里越野賽,選手在參加後大吐苦水,指補給不足,路線縮短。有逾百位跑手組織「維權群組」,結果驚動官方出手,主辧單位被禁止再次舉辦呢項賽事。(賽後報告《雨戰黃山美景之經典中的傳奇荒謬賽事》)

沒有計時器的起終點 (黃山越野賽) 圖: 陳包栢

4. 深圳馬拉松2016:男選手得女子組亞軍
大陸比賽代跑成風,據講已經發展成重要產業。深圳馬拉松,就過份到搵男子跑手參加女子組比賽,仲拎埋亞軍!搞到咁揚,結果就梗係齊齊受罰禁止比賽。不過,上淘寶咪又可以買到參賽名額,禁唔禁其實有咩分別呢?

5. 山東臨沂國際馬拉松2015:世界級走數
大會請咗多名世界級跑手參賽,結果9位外籍跑手,共奪得差唔多8萬美金。不過選手等足半年,都未收到獎金。最後要勞動官府追數,先可以「收返條數」。

呢幾張大支票,竟然要半年後先可以兌現。

6. 重慶馬拉松2015:你太靚仔了
重慶馬松松起步後,有人發現路邊一位負責秩序嘅警察,個樣似某位明星,有人就喺比賽期間走埋去搵佢Selfie,搞下搞下,搞到賽道擠塞,卒之呢位靚仔警察要被逼落更,上警車匿埋。



用《環球時報》嘅邏輯,上面呢啲只係個別事件,極有可能係海外勢力嘅抹黑行為……

亦有人會話,佢參加過大大小小N咁多場大陸嘅比賽,比賽好到加零一。佢最權威,其他人不得立亂評論!

利申:我只係一個普通升斗市民,井底之蛙,乜都唔識。我唔敢評論,亦唔係叫人唔好參加國內比賽,只係當寫幾宗趣聞畀大家笑下咋。大人,唔該放過我啦。

資料:明報騰訊網豆瓣中國評論

更多:
Fitz.hk Facebook專頁
[跑步禮儀] 中國篇
[官媒發炮] 國內馬拉松5年增10倍,是否太多!?
Fitz Running 跑步