終於可以唔使戴口罩去運動場跑步了

政府宣佈於8月28日 (星期五) 開始起放寬社交距離措施,部份戶外運動場所重新開放 (有關措施暫時實施7日):

  • 部分涉及較少身體接觸的活動的戶外運動場所,即運動場的跑道、網球場和練習場、高爾夫球場、高爾夫練習場和練習草坪、草地滾球場、射擊場、射箭場、單車公園、騎術學校和無線電控制模型飛機場
  • 容許在郊野公園戶外範圍內不需佩戴口罩

政府補充,於戶外地方進行運動,可以唔戴口罩,即係話嗰啲幾百蚊一個嘅運動口罩當堂無用武之地,而跑友戴口罩跑步行山多月,終於可以自由自在大啖大啖呼吸新鮮空氣了!

唔知大家會唔會唔捨得戴口罩跑步嘅感覺?

訓練要按步就班

不過,如果呢段時間因為疫情,因為口罩而少做運動嘅話,就算而家「猛虎出籠」,都唔適合搏得太盡。在此提醒大家:

  1. 之前戴開口罩跑步行山,一下子除咗口罩,呼吸當然比之前順暢及較適服,但注意最初幾日要按步就班,唔好一下去到盡,以免運動過度,得不償失
  2. 運動前做足熱身運動,令肌肉容易適應,以免肌肉受傷
  3. 揀條無乜起伏嘅平坦路線,運動場緩跑徑都係唔錯嘅選擇
  4. 限聚令仍未放寬 (維持二人限聚),暫時仍不要團跑,不要組團行山
  5. 口罩令仍未完全放寬,出入大街小巷,唔係做運動嘅話,都要戴番個口罩
  6. 想行山嘅話,唔好揀熱門路線,屋企後山晨運徑,唔使舟車勞頓,都係唔錯嘅選擇
星期五放寬口罩令,星期六日嘅山頭唔知會唔會咁逼人? 睇怕大家都係忍下腳先。  (網上圖片)

疫情仍未消退,所以大家繼續要維持個人衛生,出入戴口罩,勤洗手!

資料: 政府新聞公告

Fitz 編輯部
我哋坐唔定、無時停,唔做運動唔舒服! 只要係有用知識、重要資訊,以至好玩話題,Fitz都會全力搜羅,同時鼓勵「郁民」齊齊參與,打造一個開放嘅運動生活資訊平台。