對抗炎夏秘密武器- 迷你葵扇_01呢幾日天氣酷熱,但作為一個走在時代尖端嘅地球人,用電實在OUT突!我有秘密武器──「迷你葵扇」!佢只係得手掌咁細,勁可愛。只要輕輕一撥,肯定馬上引黎眾人羨慕目光。嘿嘿,因為:哥撥的不是風,是態度。

無錯啦無錯啦,就算幾熱都好,為環境著想,大家都係用少D電啦。其實自己撥扇有好多好處呢!

勁LIKE小葵扇原因:

  1. 葵扇、紙扇、圓扇、摺扇,咁多款式實唔會同人撞
  2. 撥扇是手部運動,一個夏天落黎,仲唔同拜拜肉講拜拜?
  3. 可以自行決定風力大細
  4. 自己撥又得,幫人撥又得,兩三個人把扇都絕對無問題,得左!
  5. 一把用上兩三年,耐用又環保
  6. 輕身,便攜,隨身帶多把俾男/女朋友,仲唔溫柔體貼攞滿分?
  7. 豐儉由人,幾蚊至幾十蚊把都有
  8. 葵扇、竹扇物料夠天然,質感涼快,即使棄置亦易於分解
  9. 紙扇、摺扇可以發揮創意,用報紙雜誌紙皮DIY
  10. 回憶童年,尋回童真,細細個,邊個未用過手撥扇?
  11. 搖風納涼在古時看來係風雅之事,文青潮流點可以唔跟?
  12. 無止境用電增加排碳,亦是令氣溫持續上升的原因啦,所以手撥扇其實是為自己也為地球,一起宣揚一種有型的環保態度吧

嬲豬手提電風扇原因:

  1. 耗電!耗電!耗電!增加碳排放,令酷熱天氣變惡性循環
  2. 即使充電池,也浪費金錢、時間和電力,而且電池分解會釋出有毒有害物質,危害環境
  3. 幾數元一個,但勁易壞,產生好多廢膠,棄置的話要花數百年分解!
  4. 太重,女士手袋細,不方便
  5. 大部分都中國製造,沒聽過XX的會爆炸嗎?

呢把小葵扇係地球人嘅珍藏兼好朋友(其實仲有兩把好靚嘅竹扇-_,-),唔知大家有冇用開嘅手撥扇呢?影張相黎分享下丫 ^_^v

原文載於TrailWatch.hk徑.香港

學做地球人Facebook專頁

更多:
Fitz.hk Facebook專頁
東涌生態歷史之旅
南北果洲遊
[氣勢非凡] 燕岩竹林隧道

分享
Trailwatch徑‧香港
郊野公園及郊野保育特別地區佔香港總面積達四成。這些珍貴而無可替代的自然資源,分佈於不同地區,讓所有人都可享受大自然的景致,必須加以保護。 然而,政府部門尚未建立相關的管理計劃,同時城市發展的需求亦持續威脅着郊野公園及自然地貌。 徑.香港提供手機應用程式服務讓使用者記錄行山及郊野活動,與其他使用者分享見聞記事,從而積極參與監察郊野的工作。