Fitz > 運動 Sports > 健身 Fitness > [全民運動日] 康文署健體短片 鼓勵市民留家做運動

每年8月康文署都會舉行「全民運動日」,目的係鼓勵市民每日最少做30分鐘運動。不過相信大部份都只係留意佢哋「免場租」嘅安排。今年疫情關係,場租無得免 (因為根本無得租場),所以署方拍咗8條短片,鼓勵大家喺屋企做運動。

好唔好睇見仁見智,就放喺度俾大家參詳下:

1. 嘻哈新Teen地

2. 全城大合「拍」

3. 親子求「球」奇

4. 身心舒鬆伸展

5. 活絡舒筋操

6. 盛夏蹦蹦跳

7. 循環訓練

8. 把握「肌」會

署方聲稱,呢8款健體運動示範影片,適合不同年齡和能力的人士,簡單易學。不過最大問題係,唔係啲動作難唔難做,而係如果跟住嚟做,大家可能會尷尬癌發作,不過喺屋企都好啲嘅。

資料: 康文署


⮑ YAS BYKE 踩車保 保障全港所有單車可行走的公路,任何想踩車的地點都可受到保障,覆蓋更加全面! 作為 YAS 的合作夥伴,Fitz 讀者可享有限時1次 BYKE Pro 完整體驗! 把握機會為自己加添一份更全面的保障! 了解更多 BYKE Pro 詳情,請瀏覽此