面對疫情,超級球星都無情講,同平民百姓齊齊留家抗疫。出名勤力嘅葡萄牙球星基斯坦奴朗拿度 (C朗),屈喺屋企鍛鍊之餘,亦向公眾發出戰書,要大家挑戰 Core Crusher Challenge,齊齊做 Toe Touch。

C朗嘅紀錄係45秒做了142次,另一位葡萄牙球星般奴.費南迪斯,45秒內做了117次; 達洛治則做了105次,兩人唔及C朗。

 

在 Instagram 查看這則貼文

 

Diogo Dalot(@diogodalot)分享的貼文 張貼

Toe Touch 鍛練核心肌群

Toe Touch 針對腹直肌同斜肌嘅核心運動。腳趾觸摸會通過脊柱彎曲來鍛煉腹部肌肉,對強化腹肌其有幫助。動作可分為單腿 (single-leg) 及雙腿 (double-leg),C朗做嘅係雙腿。

  • 難度: ★★★★☆
  • 針對肌群: 腹直肌 (Rectus Abdominis)

步驟

  1. 躺在墊上,雙手伸直置於頭上方,雙腿伸直
  2. 雙手及雙腿指向天
  3. 盡力將指尖拍在腳尖或小腿
  4. 初學每次3組,每組10下

注意

  1. 切勿於硬地上進行,以免我們在鍛煉過程中腰椎(Lumbar Vertebrae)/骶骨(Sacrum)受壓。
  2. 手部與腳部可在動作期間放鬆
  3. 注意呼吸
  4. 另有簡易版,初學者啱用


文章為作者意見,不代表Fitz立場。

歡迎投稿: https://fitz.hk/contribute/

廣告
Bella
如今自己繼續每日製造我熱熱鬧鬧的家,但在美夢裡又渴望再做個簡簡單單的人