編按:旅遊達人 NAT & HIRO【跟星球去旅行 The Planet Journey】,谷主之一的 Hiro 於 2017年8月1日出發,計劃用7日時間走遍香港山徑,一共250Km。

選擇獨行的 Hiro 向 Fitz 表示:「完成信心都幾大既,因為又未去到非常難嘅地步,只係當連續行7日山,加上有充足計劃及準備,如無意外都可以完成的! 最怕其實是太曬,不過我自己夏天行山經驗都充足,會準備多啲水同慢慢行,唔好中暑為優先。」

在此,祝 Hiro一路順風,一切順利。我們亦會追踪他們連走的過程,敬請各位留意。


【挑戰之旅】港環港 HK Trekking 7

去完環遊世界,下一站環遊邊度好呢? 冇錯喇~~就係香港!香港山徑遍佈全港,它既到達海岸線也穿過城市,從市區不用半小時已可到達郊野公園,這連外國人都非常驚訝,好風光也不輸給外國!

「港環港 HK Trekking 7」,即係一個港仔利用7天縱走香港山野小徑。

Hiro 將於星期二開始,挑戰以連續 7 天時間用山徑環遊香港一周,全程預計250公里,晚上於露營場地休息再出發。目標以7天時間,獨自一人用山徑環繞香港一周,沿途記錄香港最美山野,反思旅行的意義。

  • Day1 : 西貢 – 北潭涌 – 萬宜水庫 – 浪茄 – 西灣 – 蚺蛇尖 – 赤徑 – 黃石
  • Day2 : 黃石 – 嶂上 – 雞公山 – 水浪窩 – 馬鞍山 – 昂平營地 – 獅子山 – 金山 – 城門水塘 – 鉛礦坳 – 大埔市區 – 大尾督 – 涌背營地
  • Day3 : 涌背 – 船灣淡水湖 – 鹿湖峒 – 新娘潭 – 八仙嶺 – 鶴藪營地
  • Day4 : 鶴藪 – 流水響 – 九龍坑 – 大刀屻 – 梧桐寨 – 大帽山 – 扶輪營地
  • Day5 : 扶輪營地 – 田夫仔 – 吉慶橋 – 千島湖 – 九逕山天梯 – 屯門 – 青山 – 蝴蝶灣公園營地
  • Day6 : 蝴蝶灣公園 – 坐船到大澳 – 龍仔悟園 – 石壁水塘 – 狗牙嶺 – 鳳凰山– 大東山 – 南山營地
  • Day7 : 南山 – 梅窩坐船到中環 – 西高山 – 山頂廣場 – 黃泥涌峽 – 大潭水塘– 龍脊 – 大風坳涼亭 – 西灣河碼頭 – 坐船到油塘 – 行返秀茂坪屋企 – 完成!
(按圖放大)

NAT & HIRO【跟星球去旅行 The Planet Journey】Facebook 專頁


更多:
Fitz Facebook專頁
[重行人生] 甚麼叫「多餘」的裝備?
[樂施毅行者2017] Fitz x 獅子山精神隊
Fitz Hiking 行山


文章為作者意見,不代表Fitz立場。

歡迎投稿: http://fitz.hk/contribute/

NAT & HIRO【跟星球去旅行】
NAT & HIRO -- 一對香港80後環球情侶,曾攜手以473日走過地球一週,沒烽火沒浮華,郤踏實地走過這個世界,完成自己的環球夢! 這是我們的環遊世界故事,沒有詳盡的計劃,只希望用雙眼看遍這世界! 希望可以分享給身邊的朋友,我們光怪陸離的旅程趣事及精彩人生。