撰文: [email protected]

剛完成了 Spartan Race 三色賽北京站,好開心在分齡賽20km第三 (銅牌),13km第二 (銀牌),沒想過要領奬,所以沒有在大會頒獎禮上台。

Spartan Race 由2016年11月開始在香港舉行第一埸比賽,當時同事講好正,又跳火坑,碌泥辦好癲咁,再研究下當中障礙係參考美軍海豹特撃隊,即刻好想試,一試就中左毒,重要去其他國家玩,到現時為止參加左13場比賽,黎緊香港11月又黎嘞。

總括來説第一日 Beast 比之前馬來西亞辛苦,上上下山時以為去左萬里長城,條山路望上去山過山,第二次上山狂爆樓梯,但風景壯麗,除體能外意志少啲都唔掂,因上完第一次山落山後再要攞兩個沙包行,每個 40lbs,我都係重佢少少咋,玩完呢埸20km感覺係攞你命3000。


最開心今次北京之行有香港同台灣朋友一齊,重要係 Spartan 大使及精英,好強呀又可以學下嘢呀。

今次特別在是已參加三色賽第二次,所以除左攞三色奬牌外,更可攞多個x2 三色獎牌,參加越多,奬牌就會乘上去,見過美國有人攞到x16,個牌大過塊面。

Spartan Race 今別有精英組、分齢組、公開組、隊際組別:

– 完成唔到障礙罰做30下波比跳
– 想體驗下嘅朋友不坊參加公開組或組隊互相幫助一齊到終點

  • Beast 野獸賽 (21公里 + 約34個障礙)
  • Super 超級賽 (13公里+約 29個障礙)
  • Sprint 競速賽 (7公里+25個障障礙)

另外更有42km同12小時賽事。

 

Fitz 連結: https://fitz.hk/?p=101951

更多:
Fitz Facebook專頁
[Spartan Race] 做斯巴達戰士一啲都唔容易+7點保命建議
Fitz 運動 Sports

廣告
HNR 跑步團隊
喺沉悶嘅跑步當中,為大家找出每星期堅持跑步的理由! 可能你會覺得,跑步係一件好悶嘅事,其實我哋都有相同感受! 不過當我哋試過有30、40人一齊係尖沙咀市區,左穿右插咁跑步,跑步就可以成為樂趣!