Fitz > 運動 Sports > 跑步 Running > 因為一團火,速遞嚟遲咗

你熄咗未?

這是 Reels (90秒IG短片) 的年代,碌手機已經可以日夜都繽紛 (出去廟街? 咪玩)! 但有位小童,不睇Reels,唔打機,冇開Netflix,一條友出街射籃,竟然。

細路在屋前空地射籃的Reel,有729萬views,75.9萬like,2.4萬回應,9.1萬分享,竟然!

細路射籃有乜好睇? From Sharing is Caring IG

小鎮一塊凹凸不平的石屎地,有個殘舊的籃球架,沒場地線。一個小童獨自在射籃,絕對是一人之境,冇隊友,冇街坊,甚至連專欺凌細路的技安也不在。就是孤獨小童,單挑百年孤寂的籃球柱。

 

寧靜的馬路上,UPS 貨車緩緩駛過,停下來,司機是位扎著長髮的年青男黑人,樣貌有點似那位經常笑容滿滿的前巴西國腳朗拿甸奴,他步下了駕駛座,沒有拿大包小包的貨物,兩手空空,但急步走向場地。

雖然他們沒有對話,作為波友的小童,好快意識到這是 ”I’m in” 的訊號,二話不說,用力把球傳給他。「朗拿甸奴」接過,隨即作遠距離投射,中框邊不入,大叫:OMG! (沒有叫 “Fuxk”,證明有相當教養)。跟著衝向籃底,示意小童傳球,小童乖巧地把球推向離框邊不遠處的高空,朗拿甸奴躍起凌空反手向後把球投入框中,bingo,多麼典型的 NBA 片段。

一個籃球,把兩個陌生人,黑人與白人,中佬與小童拉得好近。

跟著朗拿甸奴持球,左右擺動身軀作勢扮進攻,小童也交戲伸出雙手緊身攔截,朗拿甸奴有時會在隱形的3分區起手,有時會高速走籃突襲,他們二人輪流進攻防守,投入了一場二人籃球賽,雖然冇記分、冇觀眾、冇歡呼聲,甚至二人冇任何對話,但完全感覺到有團火,有溫度,有友情,小童晚上睡在床上會有一段美好的回憶。

孤獨小童遇上波癮發作的運貨司機,生命填上色彩的一頁。

朗拿甸奴用了偷來的數分鐘玩夠了,趕忙走回貨車,繼續派送包裹。字幕出現:”If this is the reason why my packages are late, I’m totally fine with it”,我想說,我都fine。

講起團火,又令人想起「少林足球」,星爺去夜總會想說服大師兄復出:我心中果團火係唔會熄。大師兄話團火一吹就熄。係嘅,為生活 (即係為層樓)、冇時間 (又有時間去日本)、年紀大 (冇叫你開4分披),團火好易吹熄。

只要有團火,就是永遠的戴志偉

不過星爺話團火一直藏於心底,可以歷久常新,一撻就著番。又真,球場見好多叔叔伯伯,赤膊或著件白色背心,帶住個波同肚腩,一條友係度射龍門或者射籃,一見有幾個細路係度玩,就挑引佢哋係開波,叔叔冇速度,有技術;冇core,有拼勁。

個天黑晒落緊貓落緊狗,仍見球場有人冒雨在跑;坐小巴窗外見班跑友熱血地jog上柴斜;7月烈陽下有山友一級一級地攀上九龍坑山。當你好不幸星期六要返工,喺地鐵見條友皮膚拗黑,咩個S記袋、前胸插兩個水樽、著T7褲、穿H記山鞋,你心中那團微弱火種,會有反應,心跳輕微加速,四頭肌小小收緊,單起右腳向後拉筋,好想出去鍊番轉。

只要有團火,就是永遠的足球小將戴志偉

有人話: 做人冇core,咁同條咸魚有乜分別? 有分別,有團火,就有生命。

今次唔寫五千字長文,冇埋彩蛋,因為我和肚腩有個約會,趕住落街跑步。「喂,帶埋你張樂悠咭呀!」阿仔大叫。

這是我們的例一 (2021年10月開始),幾條友夜晚由柏架山道腳全jog上到波頂,4.5K,keep住團火,雖然對我來說是減壽。

嚟緊週日,每個人都有自己sub乜sub物的目標,達到自然開心出post,做唔到唔緊要,或多或少總搵到個理由原諒自己。最重要keep住團火同心跳,人生又有番目標。馬友,加油!


文章為作者意見,不代表Fitz立場。
歡迎投稿: https://fitz.hk/contribute/