人一定要懂得發夢,因為無夢想無目標既人,同一條鹹魚無分別。

近年大量參加長跑既人都有一個相同既目標,就係參加全馬拉松。初學者往往都有一個期望,今年跑10公里,下年半馬拉松,再下年全馬拉松。結果十個人有九個傷,最後一個係放棄左。點解會咁呢?

%e5%b0%8d%e8%87%aa%e5%b7%b1%e8%a6%81%e6%9c%89%e5%90%88%e7%90%86%e6%9c%9f%e6%9c%9b_01

原因有好多,過高既期望、朋友或教練過份既鼓勵或熱潮等。是咁的,你試下靜靜地諗下,你細細個讀書第一次考試剛剛合格(50分),第二次考試就要考到70分,第三次考試就要有90分。你話合唔合理喇……又好似係噃。其實都只係expectation management 無做好,值得深思!%e5%b0%8d%e8%87%aa%e5%b7%b1%e8%a6%81%e6%9c%89%e5%90%88%e7%90%86%e6%9c%9f%e6%9c%9b-4當然全馬拉松的吸引力是不能否定,但問題係你既身體準備好未。你有足夠的耐力及肌力來迎接30km後的挑戰嗎?你有足夠的訓練時數及長課來完全42.195km嗎?你有「合理」既跑步技術、營養補充及按摩來避免訓練中的受傷嗎?以上的問題你都需要給自己一個答案。

講到依度,我唔係想打擊大家的信心,而係想俾一個合理的期望大家。我相信認清自己係好重要的,希望大家都會找到自己跑步的原因。可能係健康、尋找心境既寧靜、發洩生活中的不快或者係尋找胺多酚的快感,不要人云亦云。

或者俾幾個小小的指標大家,去評估下自己是否適合由半馬升lv到全馬的比賽。

  1. 連續兩年參加半馬拉松男士,能於1小時50分內完成/ 女士能於2小時10分內完成;或
  2. 練習時連續跑90分鐘後,做5組 2分鐘squat (休息90秒)

練習才是致勝之道,so easy!

劉德龍(龍sir)Facebook 

更多:
Fitz.hk Facebook專頁
長跑攻略之訓練週期
渣馬到,你準備好未!
Fitz Running 跑步

本文屬作者意見,不代表Fitz立場。

分享
劉德龍 (龍sir)
跑而優則教。參與長跑十多年由學界紀錄保持者,香港代表隊到長跑教練,身分不停的轉變但對長跑的熱誠不變。希望透過網絡將過往學到的跑步知識及經驗向有心人分享。除了希望發放正能量,亦希望大家知道跑步是一件專業及認真的事情。