一行五人

2018年4月16日,遇上122年來最惡劣天氣,4度氣温,體感-4度,全程中雨至大雨,35mph既風速,好多人問︰你是怎樣完成的? 趁我宜家仲未老人痴呆之前,係度嘗試省略10,000字同大家分享一下。

波士頓係我既第7隻全馬,7係聖經中係代表完美既數字,同行仲有三個死黨由香港經首爾轉飛紐約,再匯合另一個住係紐約既死黨,一行五人開車到波士頓。到波士頓之前天氣一直都係我最擔心既事,雨戰不嬲都係我弱項,我係落雨就冇心機跑既人,仲要加上低溫,兩樣野分開黎講我都算有經驗,但兩樣野一齊仲要大風,真係嘿嘿嘿.. 同只有祈禱~~

Pre Race Dinner 遇上75歲跑者

比賽前兩日係 Expo 遇到好多其他選手,吹下水,大家都係度講個日天氣咁點算,我就講: It will be memorable, but we need miracle. 時時刻刻係咁 check 住天氣,只能講︰沒有最差,只有更差,嘿嘿~~

出發前準到死的天氣預報 (nightmare~~)

Race Day,奇蹟當然沒有發生,知道唯有靠自己嘅準備 (但我死人都要著我新買個件背心,咁多衫唔著),重點在靈機一觸所帶,諗住唔要既 UNIQLO 羽絨背心。由集合點直到去選手村,我都覺得自己仲係暖既,但過左成個幾鐘去到排隊出發,身體開始降溫,出發後去到12, 13K,突然有一種暈眩既感覺,心諗︰唔係呀馬,暈左就真係意志幾強都冇用,好彩有包提神既Gel,食左就冇事了;成程好多時都係大雨,又大風,面部凍到冇知覺,水係越飲越凍,中間有覺得辛苦到喊左出黎,真係好想退賽,但我竟然諗起下面個幾樣野一直支持我既鬥志,嘿嘿~

  1. 我有四個死黨飄洋過省咁黎同我一路打氣,點可以冇完成牌同佢地影相架,仲同左佢地講我四個鐘頭內會返到去。
  2. 我收左屋企人既巨額贊助,完成唔到點交代 (即係冇下次)。
  3. 我今次特登黎呢度跑,完成唔到咁來做乜。
  4. 100K我都捱得過,點可能會比42K難到。
  5. 仲有好多同我打氣既人,特別係諗起叫我EE好好聽,2歳人仔既Clayton,之後去到 New York 我要比完成牌比佢睇,同佢玩同影相架嘛。
  6. 仲有同我地同步係澳門跑既 Run Plus 跑友,我感覺到我地一齊跑緊。

就係咁樣過左3小時52分返到終點,叫左一句: I did it!!! 咁既情況下,對我黎講已經係好好既時間,最後我沒有放棄我既 UNIQLO 背心,因為實在凍到一滴汗都冇出過,最後個10K我連水都唔再飲,淨食GEL,真係有少少渴就飲雨水好過。

完成後第一時間匯合我既強大支援,真係凍到冇諗過要影相,就係得呢張,但好有意境~~

今次強烈地感覺到唔係我一個人既力量去完成,真係有其他人既 support 先可以堅持到。有好多人同我講你好叻,今次我認,因為我有一班好叻好勁既 supporters。

一個咁完美既結局,唔會再有第二次,所以這是屬於我完美的波馬~~

垥下垥下慶下功
食飽終於有時間影相
由波士頓玩到紐約

Fitz 文章連結: https://fitz.hk/?p=92893


更多:
Fitz Facebook專頁
[波士頓馬拉松2018] 川內優輝男子奪冠 美加選手女子揚威
Fitz Running 跑步

廣告