Fitz > 運動 Sports > 跑步 Running > 渣馬數據分析2024 | 一張圖睇下你有幾勁

圖: 渣打香港馬拉松 Standard Chartered HK Marathon
一年一度的渣馬,又曲終人散了。

小弟今年係冇跑的,但留意到渣馬是沒有把 Marathon / Half Marathon Run1-3 跑手的成績給予排名。

正所謂 “沒有比較,就沒有傷害進步”,再加上最近筆者認識了2位大學讀 Data Science 的年輕人,可以借呢個機會,教導他們 (其實這只是使用廉價勞工的藉口)。因此,我今年又重操201620172018年的故技,制作了2024渣馬成績圖。

按圖放大

睇圖,可以睇到乜?

1. 首先,眾所周知,女sub330 比 男sub3易,但到底其實易幾多呢?

答:根據上圖,女 sub330 係 9.3%, 男 sub3 係 4.8% ;即是說,女士萬金成功率,比男士大/易一倍。

2. 解答大家最想知/八卦既問題 – 有幾多’挑戰組’師兄師姐,chip time係萬金,但gun time卻差幾秒?

答案係:
男:6個 (and their unlucky bib numbers are 4514*, 4454, 2142, 4804, 7257, 8083) *佢最慘
女:2個 (3067, 6031)

3. 到底有幾多人有「萬金」資格 (男sub3, 女sub330),但卻因不是身在挑戰組,而未能拿取「萬金」呢?

答案係:

男: 27個 (25個 Run 1; 2個 Run 2)
女: 14個 (12個 Run 1; 2個 Run 2)

4. 有冇人2:59:59 咁 sub3?

答:有

後記

一路整理 data + 寫文,一路就覺得,做記者,要係有限既時間空間,把事情理解+整理,再用簡單既文字寫返出來 -> 讓大家明白,真係一份唔簡單既工作。請大家課金支持香港記者。

今次我亦將制作渣馬圖的file公開,方便有心人日後製作2025的渣馬圖。

Technical Note

    • 製作圖表時,我用較為公平的 chip-time 而非 gun-time 作為跑手時間
圖: 渣打香港馬拉松 Standard Chartered HK Marathon

文章為作者意見,不代表Fitz立場。
歡迎投稿: https://fitz.hk/contribute/