有一把長長秀髮做運動,真係要煩多樣嘢,唔係人人都可以大刀一揮剪短啲慧根,咁唯有靠啲心思。

以下10款紥頭髮嘅方式,睇下邊款啱你:

1. 高馬尾:最簡便最簡單,但最好用防滑髮圈。

10款有型實用的運動髮型_01

2. 包包頭:先用一條髮圈綁成馬尾,再用第二條繞成包包頭,再加幾支細髮夾就搞掂。適合頭髮較薄嘅朋友。

10款有型實用的運動髮型_02

3. 孖辮:頭髮及肩就啱。

10款有型實用的運動髮型_034. 單辮:紥就比較麻煩,但勝在條辮唔會飛嚟飛去,企理好多。

10款有型實用的運動髮型_045. 多節馬尾:同織辮效果大同少異,但勝在方便。方法係用幾條髮圈將馬尾紥到一節又一節。

10款有型實用的運動髮型_05

6. 側邊編髮:類似黑人嘅編髮方式,好處係唔怕食到兩邊嘅頭髮。

10款有型實用的運動髮型_067. 盤起頭髮:用辮將頭髮盤起,難度高,但整潔。

10款有型實用的運動髮型_07

8. 闊身髮帶:簡單方便,又有吸汗功能。

10款有型實用的運動髮型_089. 幼身髮帶:紥好頭髮,再加上髮帶。

10款有型實用的運動髮型_09

10. 多條髮帶:幾條幼身髮帶一齊嚟!

10款有型實用的運動髮型_10

更多:
Fitz.hk Facebook專頁
[郁民教室] 跑鞋濕水點處理?
[郁民教室] 水袋發霉點洗?
[郁民教室] 5個練跑前的準備
[郁民教室] 抵抗酷熱練跑7招
[郁民教室] 運動場踏出「第一步」
Fitz Running 跑步

分享
Fitz
我哋坐唔定、無時停,唔做運動唔舒服! 只要係有用知識、重要資訊,以至好玩話題,Fitz.hk都會全力搜羅,同時鼓勵「郁民」齊齊參與,打造一個開放嘅運動生活資訊平台。