我住香港,但唔係住淺水灣……

喺香港住地鐵站沿線,直接跳落海嘅機會係絕對大過去沙灘 (呢個亦解釋到點解啲日本或外國片,自尋短見好多時係一步一步行入過海,多過香港「濮」一聲跳落水,真係死都要方便)

多得 HNR 不斷出跑步路線,我決定跑鰂魚涌上龍脊大浪灣路線,隨行隨跑,隨改路線。但出門口前,不斷有把聲話:「跑返平時炮台山、天后廟道,最多跑埋金督馳馬徑,夠兩粒鐘叫長課咪返歸囉。」

另一邊就有幅圖畫走出嚟,去大浪灣啦,難得可以跑步去沙灘,呢個亦係我家姐一家夏天必去嘅地方,而且有地方沖身,可以瞓一下沙灘。

生活以來不同嘅智慧又嚟衝擊我

「有機會行一條不同嘅路,就會有不一樣的風景。」

好,當我出門口,我決定沿海邊向鰂魚涌跑,北角認真係烏煙瘴氣,香港宜家最適合搞「地盤跑」,度度都係地盤。

我耳仔同時係聽緊 DAVID PAWSON 嘅 UNLOCKING BIBLE,約翰福音,跑步聽道係一件好正嘅事,唔會有嘢騷擾。

鰂魚涌海濱公園我喺東廊見得多,我老豆都經常跑呢條路,但我從來都無跑過,然後眨眼就去到滅火輪,再經 上年渡海泳個絕望位,往三家村碼頭對出,再去避風塘見東龍島原來呢度有船出,最後跑到盡見廟轉上亞公岩道。

呢條路係港島東人嘅幸福之路

上得山就唔係人咁品,尤其柴灣道,一路上見唔少車衝緊落山。中段行人路會中斷,所以幾慢都要留力搏命跑,唔係就會俾車夾死。去到石澳郊野公園口,諗諗吓去唔去龍脊,其實呢條老少咸宜嘅路,我係無行過,好,成條路都無試過,唔爭在。

呢條路最大特色係星期六中午時間,上落山嘅全部係年輕外國人,靚仔靚女,乜呢條路真係咁 chill 咩?

上到打爛醋埕山,天氣唔好,煙霧瀰漫,哥爾夫球場小屋最浪漫。哥爾夫球其實無問題,但哥爾夫球專俾有錢人玩先係問題。尤其香港地方細,返內地打係更適合,哥爾夫場變哂露營場地的話,我都可以轉做露宿者,sorry 露營者。

最後折返返大浪灣,行完一大段山,除鞋行落沙灘,啲沙幼到踩落去好似人手按咗一餐,如果有張墊,真係睇埋型人細路滑浪之後,可以即時瞓一個晏覺。

香港有佢獨特嘅海岸線,駁上山,又落返海,成條路我無行過,未試過完全唔坐車就上到山,完全唔坐車就去到海灘。

香港真係一個「生命滿希望、前路由我創」嘅地方。除咗要過海,幾乎所有地方都可以用腳行去。
如果要珍惜呢個地方,行多啲。

寫緊篇文嘅同時,另一個徒步去嘅沙灘白腊又俾人堆土堆沙,香港唔止小店會無,海皮又無,沙灘一樣都會無。

(同場加映:以前打風必定訪問農民講收成,宜家只係得無意義嘅碼頭食風片,我將獨家嘅二澳農作社風球破壞後相俾大家睇睇,負責人李立航留一句: 「在苦澀中見堅忍,不是壞事,隨天。」)

香港人,共勉之。


更多:
Fitz Facebook專頁
[HNR 18區跑步路線] 港島東 鰂魚涌至大浪灣 (21公里)
[跑步韓流] 跑步跑到去首爾 (漢江公園:二村站至漢南大橋)
Fitz Running 跑步