松哥洪松蔭波馬拎第8 6香港勁揪!撐自己人!Fitz.hk好朋友松哥洪松蔭,喺剛結束嘅波士頓馬拉松,成為62位香港跑手入面最快嘅完賽者!全港No. 1!

而佢2小時49分嘅成績,仲喺所屬嘅年齡組別取得第8名。波士頓馬拉松可說係全球馬拉松嘅殿堂,松哥有此成績,確實絕不簡單!

松哥洪松蔭波馬拎第8 1
50-54歲嘅組別,排名第8。(按圖放大)
松哥洪松蔭波馬拎第8 9
分段時間(按圖放大)

松哥洪松蔭波馬拎第8 5 松哥早年被譽為「香港單車王子」,雄霸香港單車界,自從退役之後,仍然沒有停止運動生活。近年來投入長跑運動,雖說係業餘性質,不過佢嘅訓練相當嚴格,每星期嘅操練,係斷100公里計!

喺呢度恭喜松哥!你真係好勁呀!

四月初的吐露港10K賽,松哥以36分鐘成績,奪得MD組冠軍。
四月初的吐露港10K賽,松哥以36分鐘成績,奪得MD組冠軍。

(按:松哥身為運動員,得到這個成績固然值得興奮,但不可忽視嘅,就係松哥喺競技上嘅鬥心,完全可以感染其他人。佢喺2015樂施毅行者支援Fitz Team,最後兩段以領跑員姿態,成功令隊伍以30小時內嘅成績完賽!見《[Fitz出戰毅行] 洪松蔭松哥的推動力》)

去年毅行松哥落力支援Fitz Team
去年毅行松哥落力支援Fitz Team

資料來源:波馬官網

更多:
Fitz.hk Facebook專頁
[狂野行] 0.1至42.195的蛻變
我不要躲在後面跟著跑
Fitz Running 跑步

廣告
家聯
為何要運動?去公園看看那些四五歲的小朋友,從跑跑跳跳所得來的喜悅吧!勿忘初衷,運動會令人快樂,難道我們都忘記嗎?