Fitz > 運動 Sports > 跑步 Running > [渣馬之後] 7大神物 助你消除疲勞減輕痛楚

比賽過後,肌肉痛楚,身體疲累不堪,點樣解救?以下7件神物,可以幫你快速回復!

1. 枕頭
除咗用嚟好好瞓一覺外,長跑後血液會積聚在下半身,瞓覺時用枕頭墊高雙腳,亦有助血液回流返去全身,有助回復身體狀態。而且,將枕頭放喺小腿,亦可避免瞓覺時壓到腳踭,有助加速腳板回復能力。

2. 冰
冰有助消除肌肉痛楚

3. 跑步
比賽完仲跑?簡單運動如散步、伸展等,可以幫助肌肉放鬆,令肌肉不會過份繃緊而疼痛。



4. Foam Roller
適當按摩能令加速肌肉血液循環,減輕疲勞,但胡亂按動肌肉,或會按傷。

5. 止痛藥
含有Acetaminophen的止痛藥 (如必理痛),除了止痛,亦有助放鬆肌肉,但注意切勿服用太多。**不建議長期使用,必要時才考慮使用**

6. 水
缺水令身體疲累,運動後記得立即補充水份,至少要飲用250毫升清水。

7. 鹽
暖水浸浴有助消除身體及精神上的疲勞。在水中加入粗鹽,更可減輕肌肉痛楚。

總之,跑完唔使咁快搵相、貼相呃like,玩少陣手機,好好休息啦。

更多:
Fitz.hk Facebook專頁
[郁民教室] 簡單鬆腳靠個波
[郁民教室] 20個長跑術語
Fitz Running 跑步


⮑ YAS BYKE 踩車保 保障全港所有單車可行走的公路,任何想踩車的地點都可受到保障,覆蓋更加全面! 作為 YAS 的合作夥伴,Fitz 讀者可享有限時1次 BYKE Pro 完整體驗! 把握機會為自己加添一份更全面的保障! 了解更多 BYKE Pro 詳情,請瀏覽此