估你都估唔到。

話咁快就要去 basecamp

由 Karanga camp (4000m) 到 Barafu camp (4600m),即係 basecamp 只有3.3km…

“Drink more water, no water in basecamp” Waiter 道。(遲下再解釋什麼叫 waiter)

“嘩…堅架!?” 有人在我耳邊嘶吼。(可能因為太抑壓,又因為太少氧氣,又可能因為就死,個人不停 flash back 番一啲往事…)


當年 EBC 一行,學習到 water is your oxygen…

雖然我計極都唔明點樣可以 H2O = O2… 但總之就飲水好。日日有屎屙。用哂啲 tissue個袋又輕啲…

所以呢,我立刻搵 Kobe Bryant clarify 番 – Basecamp 係有水既,不過 porter 拿上去…

去到高山,點可以無水呢。
執好包包,慢慢 hea
西人又爬頭,今次唔打太極唔倒立,玩掉石。

中途小休

不久到達 basecamp,遇到一班攻頂下山的人…
我一心想係雪地露營,但一粒都無…
高原的天氣係變幻莫測

十一、二點就到 basecamp 暴飲暴食。

Kobe Bryant 每一日都會關心下客人的狀態,並且提你俾 tips.

今日,佢拿左個血氧計出黎。

我亦好自然地送他一隻中指。

我唔識啲 reading,總之無咩頭痛就 ok。

山頂,明明就係隔離..

好啦,訓兩粒鐘就要起身攻頂…

(待續…)

原文載於 POSTCARD852
Postcard852 Facebook 專頁

Fitz 連結: https://fitz.hk/?p=101374

更多:
Fitz Facebook專頁
[果屎去非洲] 你要靜候再靜候 (四)
[果屎去非洲] 肚唔肚餓 煮個面你食呀…… (三)
[果屎去非洲] 眼睛張開身邊竟是誰 (二)
[果屎去非洲] 心地唔好 (一)
[email protected]
Fitz 旅遊 Travel

其他文章:

文章為作者意見,不代表Fitz立場。

歡迎投稿: https://fitz.hk/contribute/

廣告
POSTCARD852
POSTCARD852 - 嗜好通宵工作,進入忘我境界。但自從中了山毒後,假日沉迷跑山和露營等劇烈活動。什至隻身走遍尼泊爾,巴基斯坦等等。開了博客《POSTCARD852》,為一個又一個變態經歷作小小紀錄。