今年獅子山一班人,一齊入紙抽全軍覆沒,唯獨一隊一支獨秀,四個成員都抽到,天意安排之下個個都成為隊長 (今年隊號1017)。 佢地本身嘅朋友又自然成為毅行初哥,而今年繼續有核心隊拿住「獅子山精神隊」個嘜頭喺麥徑上「呃吓飯食」,攞吓支持,嗌吓救命同想死。

四位成員

隊長潘潘,獅子山核心成員,由2016年香港毅行30個鐘行1-6段,10個鐘行埋7-10嘅人都癲之旅,到2017首屆韓國毅行經歷過臨出發前一晚親戚探望嘅「感人肺腑」,開始變得無堅不摧,一路完成2017香港毅行同逆走,過百公里都係食自助餐咁食,借用聖經中雅歌一句:「我雖然黑,但很秀美」,反映出佢越運動越美麗。

潘潘

一年前,隔離隊潘潘就係喺jacky仔終點前行到懵咗嘅情況下出現,同佢講咗聲加油,jacky就醒一醒,用埋最後後備電捱到終點先暈低。(唔關潘潘事)

2017年同一日


Betty (醫科生)、Flori (醫護人員)就係support 獅子山精神隊,喺我地龜速前進嘅情況之下增進不少友誼,應該因爲太得閒,同埋有十個護法喺Raymond附近,佢地絕對要自己搞掂自己,同埋一邊睇一邊胡思亂想。

做人就係一時諗唔開,就會俾人呃咗去參加毅行,歷世歷代歷史循環。好在flori 成熟的嚟唔穩重,永遠周圍飛無時停,今年註定留底好多腳毛,唔使激光。

Betty
Flori

Betty 就更加神奇,人地一試就知龍與鳳,佢就一買就知,知佢骨格精奇但唔知佢喺山系鋪頭都係VIP,重要係終身制,廿歲人究竟要買幾多錢幾多次先可以有終身榮譽VIP,最多咪3歲開始,巴閉。

加埋上述兩位都玩開龍舟,實在唔怕攰到蛇都死。

好啦,個個女士大有來頭就梗係要嚟個反高潮啦,嚟個最少運動青靚白淨又有音樂才華嘅文青KA MING。或者佢會攞埋結他上山助興,如果仲有氣係會唱埋歌。

Ka Ming

四個人佢就最患得患失,一度覺得自己完成唔到,形成一個完美三娘教子之局,期望佢毅行前後可以一曲訴心聲。

介紹咗咁耐,最重要都係講返獅子山精神隊嘅一個非常重要嘅宗旨就係:

「新嚟小鮮肉」,未玩過一定優先,大家無經驗,有熱血,只要唔斷腳都會返到嚟。

中秋賀壽

我就負責陪行同謹守山中騙子的崗位,昆你上山直落去尾,祝福大家行一次、記一世。

太多運動衫可以直接支持:1017 ,有興趣就睇下面

『築字室』設計師方立一為獅子山精神隊設計一款兩色的隊衣,除了經典『獅子山』及『向高山舉目』墨寶,配合毅行路線圖,加上男女裝前後皆可拼成整條路線,扣除成本後會將捐款全數捐給樂施會,希望打爆籌款數字,首批隊衣預期在毅行比賽前送上。

獅子山精神隊隊衣義賣 (按圖訂購) 上圖: 前面 下圖: 背面

如果你都想繼續支持我地,等大自然親手悉心改變更多人,請你捐款或買隊衣支持我地。

以下係訂購表格,詳細可以了解吓,唔明可以搵 Law少。

** 訂購連結 **

>> 更多獅子山精神隊的故事,見《[獅子山精神隊] 一件tee 一個故事

有一班行山友叫「獅子山」Facebook專頁

Fitz連結: https://fitz.hk/?p=105698

更多:
Fitz Facebook專頁
[獅子山精神隊] 友情分水嶺 2017年隊友 Raymond (毅行倒數28日)
[獅子山精神隊] 友情分水嶺 (毅行倒數29日)
[獅子山精神隊] 一件tee 一個故事
Fitz Hiking 行山

廣告
Law少 許耀斌
人稱Law少,前電台主持及監製,酷愛體育運動,多次參加馬拉松及毅行者活 動,近年更嘗試進軍三鐵及渡海泳。對於跑步、對於行山、對於比賽,均有深刻而令人動容的看法。著有《原來在沒有盼望 的地方才需要盼望》。