東京馬拉松10周年-出發前篇_01
(圖片來源:東京馬拉松官網)

今年,在東京馬拉松十周年的大日子,無心插柳下難得同女朋友都一起抽中,梗係要去日本做下廢青啦!

東京馬拉松10周年-出發前篇_02
等左好耐,終於收到東京馬拉松郵件。

等完又等,終於渣馬後一星期左右等到東馬的跑手包領取書。我最佩服係東馬的主辦單位,在這個科技發達的年代,都仍然以郵寄方式派發參賽資料。雖然唔太環保,但係親手拎住封信個感覺都已經好似去左日本。講返封信先,入面除左有張跑手跑領取信外,亦有好多不同的宣傳單張。其中有一張比較特別的,就係可以登記於東馬跑過checkpoint時,會自動幫你postfacebook,通知你的朋友為你打氣!呢個服務於其實已經唔係第一年提供,而今年渣馬亦有類似的服務。

東京馬拉松10周年-出發前篇_03除左經過checkpoint時會postfacebook外,該系統仲有得俾你set target time(呢個target time係我傷病前的目標時間)

雖然香港有好多跑友已經跑過東京馬拉松,但係我都希望藉住在旅途中的分享,讓未能抽中的跑友,都可以一同感受東馬十周年的歡樂氣氛。

更多:
Fitz.hk Facebook專頁
[東京故鄉祭2016] 全國美食、祭典、馬拉松,齊聚東京巨蛋!
[日本皇居] 東京慢跑聖地,來加入皇居跑者的行列吧!
Fitz Running 跑步


文章為作者意見,不代表Fitz立場。

歡迎投稿: http://fitz.hk/contribute/