設計對白: 多謝你郵筒BB,你幫我慳左幾千銀 攝: Alan Li

前言

話說有條友叫 Jacky Leung 今年唔係咁掂,為咗唔派利是就走咗去玩四徑,結果佢辛苦左58個鐘就成功慳咗幾千銀。既然兄弟話唔掂咁我呢啲作為隊友,就唯有幫得就幫,去 support 下佢,順便食下花生啦!

今年過年天氣都算凍,但一場雨令到本身應該係一個好好既做時間機會變成一場苦戰,老實講唔好話落場。我做 support 都凍病左,呢包花生真係唔太好食……梁俊強 claim 醫生錢唔該!!!!

今年4徑共33人參加,7人完成,5人生還 圖: Hong Kong Four Trails Ultra Challenge

簡單介紹4徑: (再想知多D就自行google或上四徑facebook啦)

四徑全名為 Hong Kong Four Trails Ultra Challenge,佢並唔係一個比賽,無獎品亦無 ITRA 分。只係香港山界既一個考驗自己極限既挑戰。起步為每年既大年初一,全程共298公里。中間並沒有CP支援,每位參加者需要以自身力量去順序完成麥理浩徑 > 衛奕信徑 > 港島徑 > 鳳凰徑,4條香港山徑,參賽者完每一條徑後,才可以接受自行安排的支援! 能於60小時內完成的就可以成為 Finisher (完成者),72小時內完成就係 Survivors (生還者)。現時大會記錄為53小時正,於2017年由 Tom Robertshaw 創出!

連場大雨令到今年四徑,變成一個考驗人體鬥志極限既挑戰 攝: 風兒

麥理浩徑 (吃盡苦頭)

今年既一場雨令到今次四徑堅係痛苦,起步時天氣還算不錯,中午開始下雨天氣越來越凍,喺無支援嘅情況下走100公里既麥徑完全唔係易事,當晚天氣頗惡劣,Keep 著落雨,而且勁大風,就連我地 support 著晒厚褸,幾層 mid layer 都凍到腳震,難以想像跑手只有一件風褸又全身濕透下,喺雞公山、 大灣、東壩會有幾凍。再加上 Jacky 表示胃部不適,食唔到野,呢個狀況在之前 Golden 100 亦出現過,當時Jacky 亦 DNF 棄賽,所以我地都擔心佢可唔可以頂到落去!

Jacky 到既時候全身濕透,不停講我想訓覺 攝: Viola Shum

最後 Jacky 比預定時間慢左,跟據 Jacky 預定既 schedule 係大約14小時左右完成麥徑,但最後約用了15個半小時才到達北潭涌,到達時 Jacky 已全身濕透,不停講想訓覺,我地立即轉移陣地收拾食品,先俾佢訓一覺,去到衛徑先俾佢食野,立即推佢上車開暖氣,包到佢實一實休息,其實只有一個目標: 你唔L洗旨意 quit,hahaahaha!

上左車幾分鐘,已經扯晒鼻寒 攝: 風兒

衛奕信徑 (死頂硬撐)

Jacky 上車後,大隊即刻飛去南涌,support team 大發慈悲地俾佢足足訓左1小時45分鐘,最後 Julia 拍醒佢,佢亦好乖無賴床。起身換衫食野,訓左一陣 Jacky 狀態開始回復不少,但胃部仍有少許不適,但唔食野基本上無可能繼續行落去,所以 Jacky 都盡量食左個飯,再食多個熱辣辣既鮑魚雞粥 *(鴻_堂出品,堅好食),食飽後準備再繼續上路。但當時雨時大時細,又行雷閃電,老實講俾我一定quit……要我閃著電上八仙嶺,我一定淆底! 但 Jacky 堅定地繼續上路……太強大了* (其實吹水……實情係佢係受到我地壓力,不情願地上路)

食飽後,jacky 狀態稍為回復,但係惡劣天氣下,都好為佢擔心。攝: 風兒
地鐵中,企係度都訓得著係基本,個身臭到無人行近係常識! 攝: 風兒

最後,Jacky 比麥徑用左更多既時間,近16個半鐘先完到衛奕信徑,到來石澳時已經一面疲態。Jacky 小睡50分鐘左右後,補給後必須繼續上路,因為如要追趕60小時,餘下2徑必須把握時間,當時我地都好擔心佢趕唔趕到做 sub-60。

Jacky 係惡劣環境下完成衛徑,見到佢痛苦既樣就知四徑係幾瘋癲既一個挑戰。攝: 風兒

港島徑 + 鳳凰徑 (無限復活+神之回歸)

經歷麥衛2徑洗禮,Jacky 已扣了8成血,再加上見到佢當時個慘樣,仲剩下2徑大家都不禁為佢擔心,但有時神就係做到一般人做唔到既野。回到佢最熟悉既港島徑 + 鳳凰徑,J神復活了! 上過 Jacky Reflex League 越野跑班既學生,都知 Jacky 有幾熟悉港島,其越野跑班差不多每堂都可以有不同的訓練路線組合,近乎不會重覆。而且貴為 Translantau 100亞軍,鳳凰徑可謂佢既主場。

睇到佢個樣就辛苦……haha! 攝: 風兒

返到到自己主場,Jacky 越跑越有,再者熟悉路線加上本身真係底子夠厚,心理上真係可以「打高幾班波」,最後 Jacky 不用9小時就完成港島徑,再用11小時左右完成鳳凰徑,跑完200公里仍可以做到呢個時間,真係唔簡單!

回到最熟悉的鳳凰徑,Jacky 如有神助,只用了11小時左右完成 攝: Viola Shum

直到年初三晚,7點半左右,我們的J神終於返來了,當個個跑手都尾段衝番來既時候,條友就慢慢行番來,話要好好享受呢個 moment wor……係一片歡呼聲中,最後用了58小時31分鐘完成晒四徑賽! Jacky 終於可以輕吻綠色郵筒,完成呢個挑戰!

嗱! 梁俊強你咪流馬尿吻呀,笑9你架! hahaha 攝: 風兒

俊強! Congrats,真心佩服! 同時亦俾個 like 所有參加者,因為真心覺得敢報名參加既跑手都絕不簡單! #respect

Law Kai Pong (外號: 千K邦,月里數1000km。因而得名) + Jacky,全靠大家沿途互相鼓勵,2個一齊完成四徑! This is Bromance!攝: Viola Shum
全靠我地呢班 support team 炸,無我地你仲可以笑得咁開心? 攝: 風兒
唔好咁興奮啦,著番件衫啦BB,唔好凍襯呀 (hehe mode) 攝: 風兒

4徑完成分段時間

  • 麥理浩徑
    完成時間: 15hrs 30mins (Sleep : 1hr 45 mins)
  • 衛奕信徑
    完成時間: 16hrs 21mins (Sleep: 50mins)
  • 港島徑
    完成時間: 8hrs 52mins (Sleep: 1hr)
  • 鳳凰徑
    完成時間: 11hrs 24mins

全程完成時間為: 58hrs 31mins

Hong Kong Four Trails Ultra Challenge Facebook 專頁


文章為作者意見,不代表Fitz立場。

歡迎投稿: http://fitz.hk/contribute/

壞人Ryan
八十後,現職某大型連鎖店之營運經理,自2011 首次參與毅行者後,漸漸愛上越野跑。參加過大大小小之香港路賽,山賽 (凡人一名)。講究裝備,正宗『裝備L』 一名。 堅持屎波都要架生多。同時亦熱愛足球, 死忠曼聯迷。