Fitz > 運動 Sports > 三項鐵人 Triathlon > 追尋粉紅色的天花 | 希望世人記得她是三鐵選手的粉紅大佬司徒兆殷
燦爛的笑容,懷抱首個 full Ironman 世錦賽,三鐵閃亮了 Leanne

呢個大佬遠在澳洲工作,專程回港跑渣馬,輕鬆心情2小時49分完賽 (攞埋男人份萬金),成為港女二 (佢真係女人嚟),比去年快了10分鐘,去到一個新天花。人稱粉紅大佬的司徒兆殷 Leanne,是三鐵港隊代表,更是畫畫、書法、鋼琴 (演奏級) 和芭蕾舞 (八級) 高手,surprise? 又係位飛機工程師 (佢真係女人嚟),仲要樣子甜美、人見人愛、家庭溫馨 – 上天會唔會重手咗?

從芭蕾的腳步,跳躍至三鐵的跑道,轉變了夢的場景
纜車徑,香港情。我哋兩個由此行上去山頂做訪問 -「你凍唔凍呀?」好溫暖囉

(其實一直好想訪問 Leanne,想寫佢奮鬥堅毅嘅故事,OKOK 我認,有百分之五十係貪圖美色。)

“Once again…..I push to a new limit.” Leanne 在渣馬 PB 後出 post 的第一句。盛裝著先天一份體藝雙存的厚禮,由堅持樂天的雙手打開,繁花綻放,閃亮耀目。這樣的示範單位,她的天花會在那裡?

睇個look就知打得,仲要prove?

從胡桃夾子的腳步到三鐵的夢

「我3歲開始學芭蕾舞,後來考入演藝學院的芭蕾舞團,100人申請,收兩個,我係其中一個。演出過胡桃夾子、天鵝湖等經典項目,夢想成為芭蕾舞家。也是因為舞衣多是粉紅色,覺得好靚,從此情陷粉紅的世界。」

20度甜的小Leanne,媽咪見到一定尖叫

「到咗中學,我讀女校 (真光),見到有同學玩三鐵獲獎,覺得佢哋好型,好想試下。於是問屋企,爹啲媽咪反對,佢哋係較為傳統,想個女讀書叻,學啲斯斯文文嘅嘢。」

數5秒,找少年 Leanne (貼士:搵男仔頭)

「中二時,趁住爹啲媽咪外出旅行,偷偷地跟同學去玩。後來佢哋都由得我,反正當運動。其實咁細年紀玩三鐵,一定要屋企 support,又要買單車,又要晨咁早去山旯旮嘅地方比賽,所以好感恩。」

「玩三鐵之餘我仍然 keep 住學不同的興趣,因為我一開始一樣事情,係唔會放棄,好想知道自己可以去到什麼水平。我有學中國舞,記得有次表演跳千手觀音,大家都要露對手臂出嚟,觀眾好疑惑點解其中一對特別大隻特別黑。」

呢個觀音好sportive,不過應該買枝SPF50+防曬

「操三鐵導致身形體態都有改變,而且時間分配唔到,要在跳舞同三鐵之間二選一,我最後揀左三鐵,不過冇後悔。」有點似一係做警察,一係入黑社會咁極端。

Leanne 13歲已成為港隊三鐵運動員,「其實我果時並唔係隊中最 top 的,不過得我堅持留下來。我中四轉往澳洲讀書,大學畢業後 (航天工程學),決定回港用兩年時間,全身投入三鐵。目標清晰,就是在日本仁川亞運佔據第八的位置。」拿青春睹明天,落重注係三鐵,冒險過玩比特幣。

從香港到澳洲,都係咁打得

鏡頭一轉,就是 Leanne 入住體院,過著每天超刻苦的操練,單車、游水、跑步,全部接近人類極限,每天都向前再推遠一些。最終一幕是 Leanne 穿著粉紅色的襪衝過終點,計分牌打出香港司徒兆殷名列第八。投資了兩年的黃金歲月,換了來一個只在計分牌出現的位置,滿意嗎?

「滿意,亞洲第八就是我要去的目標。」一位好了解自己、好清楚自己想點樣的女孩。
「之後我攞到 scholarship 係 Poly U 讀 Master (科技管理),同時開展自己的職業生涯,係國泰做飛機工程,係我好鍾意嘅工作,唔係因為型…」
「咁『型』唔係一宗罪。」係呀嗎。
「其實又真係幾型。」Leanne 一見有人附和,終於講出心底話。

「職業未來有乜嘢方向?」
「我而家做引擎維修監控,例如飛機俾雷擘中,某個地方燶左,可唔可以貼個tape就繼續飛 (應該唔係藥水膠布掛),我係其中一個負責審批。有時維修來自香港嘅飛機,可以講番廣東話,特別有親切感。我希望約五年後可以返嚟香港工作,香港好少呢方面嘅人才。我唔鍾意長期坐定一個位。」諗起鷹鷹,相信玩三鐵的運動員冇乜邊個坐得定。

而家唔博幾時博

「剛剛出來工作之後,開始覺得自己的運動水平在後退,去唔番最 top。其實到左我這個年紀,好難再同年青運動員去爆短途,好辛苦。我開始轉玩長距離的 full Ironman 三鐵 (游3.9K,踩180.2K,跑42.2K)。世界級的 full Ironman 選手都係 around 35 歲最peak。我想利用我而家呢個age去佔一個 Ironman 的世界排名。」

「即係乜嘢位置?」
「我三鐵專業選手資格剛剛係今年 renew 番,嚟緊兩年想係 half Ironman 嘅職業賽爭取世界排名。係亞洲 Ironman 或 full Ironman,我諗我而家應該係頭三位。想去到亞洲第一。我嘅主要亞洲對手係日本選手。」有實力有藍圖有鬥心有團火,好期待香港女亞一的誕生。

「你好細個已經係港隊成員,咁多年都係同高水平的運動員進行激烈的競爭,有冇諗過呢個成長過程點樣影響你?」

「係 junior age 時,我游水好差,經常最後一個上水,靠跑步追番。我好享受從後趕上來的感覺。玩三鐵 inspire 我唔能夠 keep 係一個位置就滿足,要不斷追求下一個目標。我呢個年紀唔博幾時博!」
Leanne 在 FB 寫她最愛的一句格言 “Don’t choose to be at ease when it’s time that you can bear the most struggles.” 有望不見天花的鬥心。

>

自少在高水平的比賽中成長,燃亮火紅的鬥心

什麼是人生贏家?

「無論讀書、藝術、運動,你都係top level,令人欣羨,你覺得你有乜嘢優勢?」

「我勝在肯磨,堅持唔放棄。以前13歲時港隊三鐵的隊友,只剩得我仍然堅持繼續玩。」所以被稱為大佬。

「精英運動員果種艱辛訓練,刻板重覆,每天都在衝擊自己極限,但唔保證成功,你點樣說服自己捱落去,唔放棄?」我呢哋地球人永遠入唔到外星人的世界,亦可能係業餘運動愛好者同全職運動員的一堵鴻溝。

「係呀,如果你只係望住個頒獎台去跑,會好易放棄。但如果你嘅目標係用一年時間去跑快5分鐘,聽落好奢侈,但呢5分鐘means a lot (我記得怪獸仔同我有個約定,用一年時間把跑馬時間推前10分鐘)。以前跟 program 做,辛苦到險些想死,但現在做同一 program 輕而易舉,呢種成功感係其他生活層面搵唔到。」

「我係一個好正面、好少後悔嘅人,唔覺得失敗好需要放大。可能我比其他人優勝的地方,就係好快放下挫折,忘記失敗。」Leanne 是部冇後波的超跑。

「我係好有規律嘅人,享受 routine。我會100% 跟足計劃好的 program 做,好似我準備呢場渣馬,過去兩個月我係冇偷過懶,連拉筋、休息做得好足,當我企係起跑線上,我係冇擔心,有信心跟番原定的目標去做。名次是次要,但時間係完全掌握之內。」

令我想起小強、阿歹、樂仔….等我訪問過的跑手,都是有紀律,肯跟 program 做,享受達成時間目標,係成功的公式,但不是 short cut。

「我細個對好多藝術都好有興趣,見到素描、書法好靚,去學;見到跳舞好美,去學;父母好 support,只要你分配到時間就OK,所以我要學識 discipline 學識計劃,將時間完美分配,用有限時間做無限嘅嘢。」

如果成名就好值錢,大家等下

「你覺唔覺得自己係人生贏家?」

「其實我覺得自己仲有好多嘢未做到,比起同年紀嘅朋友我有幸接觸好多我有興趣嘅事情。要視乎你點定義成就,對我來說,當講起某項運動,會記得我個名,說起 Ironman,會講 Leanne Szeto 係亞洲女子top 3,提及今屆渣馬,粉紅大佬是女二,已經係好好嘅成就。」

記得你,渣馬港女二

「渣馬令全城起鬨,相對跑步,香港對三鐵的報導很少,參加三鐵嘅 World Championship 其實難度高好多,不過冇乜人會留意。好多人都只知道我係一個跑手,我嘅 sponsor 都主要因為我嘅跑步成績。」

「就好似欣宜好想人記得佢係香港嘅歌手,而唔係某個明星個女 (驚講沈澱霞冇乜人識)。」我加個註腳。
「對,我都希望人記得我曾經係香港三鐵代表。」

所以趁機會要提下,2022年 Leanne 連續三個星期在澳洲參加三項三鐵比賽,獲得全場一冠兩亞的亮麗成績。2023年10月於夏威夷 Ironman World Championship 三鐵的光明頂,完成了她的首個 full Ironman,她的戰衣寫上 Szeto HKG。希望大家記得。

亮點是地上的紙牌,搞到一地都係愛

情繫香港

「當你代表香港出賽時有冇乜嘢感覺?」
「有,好強烈嘅使命感。雖然三鐵港隊在國際舞台是nobody,但我穿起港隊件衫,好想證明俾外國人,無論是金髮的、黑膚色的,都不要小窺我哋,我雖然係細粒啲,但係亞洲都係 top,I come from Hong Kong!」

「香港三鐵總會 authorize 我用專業選手資格代表香港出去鬥 Ironman,上線時會逐個介紹專業選手,當講到 Leanne Szeto from Hong Kong,我即時會起雞皮,成個人緊張晒,其實我素來的情緒控制都好好,但果刻真係激動。」

When they say #YouAreAnIronman Leanne Szeto from Hong Kong at the finish line It means the most.

「其實近年政府投入體育嘅資源算唔錯,特別是在奧運同亞運港隊有唔錯嘅成績之後。但要一個運動員投放10-20年青春在爭取成績,係好困難,當過了黃金歲月,當成績下滑,你就要退下來,咁跟住點? 體院有照顧退休運動員 (其實仲好年青) 計劃,但只能惠及小部份精英選手,家長唔會放心俾子女走呢條路。」

「當年我離開體院時有啲徬徨,我急要搵間屋,要忙於搵錢,當我做全職飛機工程時,我嘅運動做唔到成績。」

「其實運動係學校應該佔重要席位,當我同人講我係玩三鐵,別人就會覺得你會好捱得,好有毅力,運動幫一個人成長係好重要。」絕對認同,如果我係HR請人,若申請者係有玩越野跑,仲完成過Trans乜乜,UT物物,一定會加廿分先,有信心佢工作時唔會輕易DNF。

彩蛋 – 傾女人嘢

我哋從香港公園,沿纜車徑、舊山頂道,行到山頂。寒風凜凜,在廣場前的「奈雪X茶」戶外坐椅,嘆熱騰騰的珍珠奶茶,咁鬼chill,我哋轉傾啲女人嘢。

寒風刺面,捧著熱騰騰的珍珠奶茶,是幸福。我知你想講,caption應是美女與老野獸

「講下你先生?」我哋都好想知大佬的老公係點樣。
「我先生係大學教書同做 sports science 嘅研究,佢當然有運動,但唔係我呢個水平,我亦唔需要一個世界級嘅選手做另一半 (好彩亦唔需要一個鍾意粉紅色嘅男人),但佢會陪我去操練、比賽,我需要同佢分享感受,佢要好明白我。對於一個返全職工嘅人,如果佢另一半唔玩運動係好難相處。Weekend 同佢講要去踩6個鐘單車,佢唔會理解到。」等於男人玩高達,女人唔明白一樣?

「你係唔係都幾貪靚? 見你每次出賽都襯晒色,又經常補防曬。」
「都係架,不過靚有好多層次同角度,如果因做運動有咁嘅膚色,咁嘅身形,我覺得好靚。」

「芭蕾舞是表演,不是比賽。我跳咗15年芭蕾舞,已入左血液裡面,當我轉玩三鐵時,我有個心態,將比賽變為一場 performance,所以會著好靚嘅戰衣,襯晒成套 gear,執靚個樣,我享受呢個過程。當每項細節都力求完美,自然會做出不錯的成績,名次不過係 bonus。」

是比賽也是show time

「自細圍繞你身邊的人都咁錫你,咁支持你,咁重視你,你各方面又咁出色,會唔會引發公主病,要好多嘅寵愛,要依賴?」
「女仔應該係被人錫,不過我自細玩運動,變得好獨立。我覺得就算有公主病係冇問題,如果你嘅另一半好錫你,就係鍾意你有公主病,有啲男士係鍾意 take care 人,而你發病得嚟又好靚,又氹得人好開心,大家夾到係冇問題。好似我同先生,我哋係好有條理同紀律嘅人,互相配合到。」

「每個女仔都會有些 proud of 嘅嘢,我自己好 proud of 經過努力奮鬥取得一些成果。有些女孩會 proud of 可以做靚靚太,有老公的寵愛,容許佢攤係屋企,佢唔需要有好大成就,但佢有嘅,係幸福!」

只要夠靚,公主病一定有得醫

坐在我前面的 Leanne,獲上天的厚愛,具後天的自強,沿途還有許多看守的天使,難怪她擁有對識得笑的眼睛。她好幸福,但冇公主病 (或者病徵輕微?),她懷抱藝術天賦,精英體能,感性與理性,溫柔興剛毅,粉紅與大佬。好難想像她的天花會在那裡,stay tuned,season II。

型到爆,襯到絕,Leanne把比賽變成一場表演,good show!

文章為作者意見,不代表Fitz立場。
歡迎投稿: https://fitz.hk/contribute/