圖片來源:土木工程署文件

繼發展郊野公園、填平船灣淡水湖之後,政府又爆出開發土地新計劃,呢次佢嘅目標係吐露港。政府研究聲稱,計劃於吐露港馬料水一帶,填海60公頃,連同搬遷後嘅沙田污水處理廠,合共有88公頃土地,可以起1.1萬個住宅單位,俾3萬4千人居住咁話。(註一)

60公頃即係有幾大? 即係約莫等於半個鴨脷洲,3個維多利亞公園,或者1個白石角。聽落唔算好大。不過如果話要起多個白石角,無疑吐露港即刻細咗!


政府講法係,而家市民住屋需求甚大,開發唔到新嘅土地,就滿足唔到市民需要。但係,根據民間研究,香港其實大把土地可以發展 (註二):

  1. 棕地1300公頃:可興建超過86萬個單位;
  2. 農地1000公頃:可興建66萬個單位;
  3. 短期租約用地800公頃:可興建53萬個單位。

上面呢啲可以用嚟發展嘅土地,加加埋埋都有成3000公頃,咁都唔去發展。為咗60公頃,就要填海去搞同市民息息相關嘅休憩空間?

10%e6%a2%9d%e7%86%b1%e9%96%80%e8%b7%af%e8%b7%91%e6%af%94%e8%b3%bd%e8%b7%af%e7%b7%9a-1
吐露港若果填海,科學園及白石角舉行的長跑比賽隨時要另覓地點舉行。

其實新聞一出,各方人士已經有所回應:

  1. 市民:幾十年來,吐露港為市民踩單車、跑步、漫步的好去處。政府在不著力找尋發展用地的情況下,去破壞美好景觀,置市民利益於不顧
  2. 跑友:吐露港為本地大多數中小型比賽嘅場地,發展馬料水意味連這條賽道也會被逼遷。大家要跑馬仔,唔通只能夠去台灣日本?
  3. 環保人士:2017年年中,香港大學公佈調查報告,指在吐露港發現4種瀕危及罕有物種。即係話,如果再喺該處填海,生態會進一步被破壞。(註三)
  4. 吐露港水質差,亦影響本地養魚業,本地食物供應減少,大家就更加要倚賴鄰近地區了。

之前是郊野公園、船灣,而家到吐露港,下次又會是什麼地方呢?

資料來源

更多:
Fitz Facebook 專頁
[白石角亂象] 維護賽道 人人有責
Fitz Running 跑步

Fitz 編輯部
我哋坐唔定、無時停,唔做運動唔舒服! 只要係有用知識、重要資訊,以至好玩話題,Fitz都會全力搜羅,同時鼓勵「郁民」齊齊參與,打造一個開放嘅運動生活資訊平台。