其實,一路以來,我對跑步的興趣不大。亦無跑多過10k,莫講話 Kenya 呢啲高地。但係個人又孤寒,因為爬完 Kilimanjaro 直返香港好似好浪費。

事發當日,5點就起身暴飲暴食。

我地呢啲亂入既參賽者,根本沒有能力步行去起點。所以要問人可唔可以兜埋。

起點嚟講,人地腳踭仲高過我膊頭。


頭1 2 k…已經好喘。

一來係高地
二來係沙地
三來係斜路

一路以來,我都係跟著前面個臺灣伯伯。跑埋今次,佢就完成左7大洲馬拉松..

跑到第7k,已經想行。但係呢個半馬,係香港的一班朋友 sponsor。有新老細、舊老細、supplier,同朋友。多謝大家一路對小女子的照顧。除左批假之外,仲自己出$俾我出去玩。

同埋多謝大家贊助非洲的小朋友有書讀。讀書唔止係學野。好多鄉村既女孩。因為無書讀,唔識字,要留在鄉村。貧窮,童婚,死胎等,大家都知道。但仲有樣野,叫割禮,呢個係部落傳統,用既係鐵片、菜刀,莫論話麻醉。好多人因為細菌感染而死。所以,各位救左好多人。

跑到一半,全馬既當地人已經爬我頭。

跑到去 finishing line。 我竟然完成左…

之後番去…由軍方安排既”camp”… 有得沖涼…

同埋… 有床…

呢個就係 Team Matatu… Matatu = 巴士…

第二日,我地好驚無人泥接我地…

好在都有。

“so,what next?” 臺灣仔問。

我都唔知

“climb another peak”

兜埋我返酒店之後,佢返番去 Uganda 之後回美。

無呢個人,係肯亞我應該唔敢出街,去唔到呢條村,跑唔到半馬,同埋唔會鐘意左跑步。

kilimanjaro from postcard852 on Vimeo.

(全文完)

原文載於 POSTCARD852
Postcard852 Facebook 專頁

編按:作者參加的,是位於肯雅山 Mt. Kenya 的 Amazing Maasai Marathon,在海拔6,000米以上,完成全馬或半馬距離。

Fitz連結: https://fitz.hk/?p=105132

更多:
Fitz Facebook專頁
[果屎去非洲] 天蒼蒼野茫茫心慌慌 (十三)
[果屎去非洲] 地球村 (十二)
[果屎去非洲] 嚇到個心離一離 (十一)
[果屎去非洲] 若被傷害夠 (十)
[果屎去非洲] 死第一次 (九)
[果屎去非洲] 著陸 (八)
[果屎去非洲] 我拼命過生存 (七)
[果屎去非洲] 高山冇反應 (六)
[果屎去非洲] 西人英語 (五)
[果屎去非洲] 你要靜候再靜候 (四)
[果屎去非洲] 肚唔肚餓 煮個面你食呀…… (三)
[果屎去非洲] 眼睛張開身邊竟是誰 (二)
[果屎去非洲] 心地唔好 (一)
[email protected]
Fitz 旅遊 Travel

廣告
POSTCARD852
POSTCARD852 - 嗜好通宵工作,進入忘我境界。但自從中了山毒後,假日沉迷跑山和露營等劇烈活動。什至隻身走遍尼泊爾,巴基斯坦等等。開了博客《POSTCARD852》,為一個又一個變態經歷作小小紀錄。